Ген. Любен Гоцев: Онзи ден изгорих всички документи за Иван Костов, с които разполагах

"Всички документи, с които разполагах по отношение на бившия министър-председател Иван Костов, онзи ден ги изгорих. Не искам някой да каже, че Любен Гоцев имал документи за този или онзи". Това заяви в неделя пред Би Ти Ви самият ген. Любен Гоцев - бивш министър на външните работи, бивш зам.началник на Първо главно управление на ДС от средата до края на 70-те години и зам. министър на вътрешните работи в първото правителство на Андрей Луканов.

Преди няколко години Гоцев заплаши загадъчно, че знае много неща за Иван Костов и че може да излезе с факти и документи срещу него. Запитан какво става с тези документи, в четвъртък Любен Гоцев заяви пред в. "24 часа": "Аз мога да разполагам с тези документи и сега. Въпросът е, че нямам намерение да ги използвам. Не искам да водя война с Костов."

Само след три дни Гоцев заявява, че вече е изгорил въпросните документи.

Той допълни, че е виждал лидера на Демократи за силна България около три пъти и го познава по други поводи. "Впечатлението ми е, че той е човек, с когото можеш да се разбереш", допълни ген. Гоцев, отново без да конкретизира.

Пред "24 часа" той каза, че предишният път се ядосал и заканил на Костов заради репликата му по повод номинацията на Бриго Аспарухов за премиерски съветник по сигурността - "И Любен Гоцев изпълзя от дупката".

Определяйки се като "обикновен човек" и "бивш фактор", той скромно заявява, че може да му се приписва заслугата, че е довел Симеон Сакскобургготски в България.

"Идването му беше съвсем обикновено и се дължи, да не кажа на погрешното, но неуспялото по това време управление на правителството на СДС", обясни ген. Гоцев в предаването "В десетката" на Би Ти Ви.

Той бе категоричен, че преди демократичните промени у нас не е виждал Симеон Сакскобургготски. "Не съм участвал и в заговора "Шипка", за който се твърдеше, че целял връщането на Симеон Сакскобургготски у нас. Другият замесен в него - Гиньо Ганев, по лични причини замина и някой събра обстоятелствата, за да изглежда всичко много зловещо", допълни ген. Любен Гоцев.

В момента не съм нищо повече от обикновена част от българското общество, въпреки множеството определения "бивш" в професионалната ми биография. Книгата "Задочни разговори с Любен Гоцев" не е нищо повече от събрани мои изказвания пред различни медии, заяви човекът, който, според запознати, е дал благословия за унищожаването на архиви на ДС през 1990 г. Той и ген. Бриго Аспарухов се смятат за кръстници на "Генералското движение" в БСП.

Споделяне

Още от България