Ген. Майърс оцени високо твърдата позиция на България срещу тероризма

Председателят на командването на Обединените щабове на въоръжените сили на САЩ ген. Ричард Ген. Майърс похвали България за твърдата позиция и решимост в борбата срещу тероризма.

"Едва ли може да имаме по-добър партньор от България, независимо от това къде работим заедно - на Балканите, в Афганистан или Ирак. Особено високо оценяваме твърдата позиция, която българското правителство и народ заеха в борбата срещу тероризма и екстремизма, защото тероризмът и екстремизмът могат да бъдат контрирани само с твърда ръка и с решимостта на всички народи", заяви ген. Майърс, който е на двудневно официално посещение у нас по покана на началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев.

Двамата са обсъдили разполагането на американски военни бази у нас, но посочиха, че все още няма крайно решение.

Това ще бъде процес, който ще огледаме внимателно, като всяка стъпка ще се вземе в много тесни консултации между САЩ и България, каза ген. Майърс.

Президентът Георги Първанов награди генерала с орден "Стара планина" - първа степен за съществения му принос в изграждането и развитието на военните отношения между България и САЩ и за подкрепата за приемането ни в НАТО.

В изявлението си ген. Майърс посочи, че жертвите, които България даде в Ирак, са големи и показват ангажираността на страната с принципите на борбата с тероризма и екстремизма,.

На среща с премиера Симеон Сакскобургготски по-рано в четвъртък, Майърс е благодарил на България за участието ѝ в мисиите на Балканите, в Афганистан и в Ирак.

"Визитата на ген. Майърс е още една стъпка напред в укрепването на партньорството в областта на военното дело и сигурността между България и САЩ", отбелязват от пресслужбата на американското посолство.

Ген. Майърс пристигна в София с един ден закъснение и заяви на летището, че е отложил четири други посещения, но е успял да дойде в България заради огромното уважение към домакина му ген. Никола Колев, както и заради отличните връзки между американските и българските военни.

Посещението дава възможност да сверим часовниците си за хода на военната реформа, както и да се очертаят перспективите за засилване на военно-техническата помощ от САЩ за модернизацията на Българската армия, каза ген. Колев.

Споделяне

Още от България