Ген. Маккристъл се оттгеля с внушителна пенсия

Ген. Стенли Маккристъл, който бе уволнен от поста главнокомандващ силите на САЩ и НАТО в Афганистан, ще се пенсионира с четири звезди и пенсия от 12 475 долара на месец преди облагането. Това съобщи говорителят на Белия дом Робърт Гибс, цитиран от световните агенции в сряда.

Маккристъл получи четвъртата си звезда преди малко повече от година. По правило, за да я запази при пенсионирането си, той трябва да служи в армията общо три години след получаването ѝ. Четвъртата звезда носи на своя притежател значителен престиж и допълнителни пенсионни облаги.

Ако президентът Барак Обама не се беше застъпил за Маккристъл, той щеше да се пенсионира с три звезди и пенсия от 11 736 долара, отбелязва Ройтерс.

"Ще направим каквото е необходимо, за да може той, който служи на родината толкова умело, да се пенсионира като генерал с четири звезди", заяви Гибс.

Президентът Барак Обама уволни Маккристъл заради критиките му в списание "Ролинг стоун" по адрес на висши представители от президентската администрация. В понеделник стана ясно, че Маккристъл е уведомил, че ще се пенсионира.

Мястото на Маккристъл ще бъде заето от генерал Дейвид Петреъс, който оглавява Централното командване на силите на САЩ.

Споделяне

Още от Свят