Ген. Маккристъл се оттгеля с внушителна пенсия

Ген. Стенли Маккристъл, който бе уволнен от поста главнокомандващ силите на САЩ и НАТО в Афганистан, ще се пенсионира с четири звезди и пенсия от 12 475 долара на месец преди облагането. Това съобщи говорителят на Белия дом Робърт Гибс, цитиран от световните агенции в сряда.

Маккристъл получи четвъртата си звезда преди малко повече от година. По правило, за да я запази при пенсионирането си, той трябва да служи в армията общо три години след получаването ѝ. Четвъртата звезда носи на своя притежател значителен престиж и допълнителни пенсионни облаги.

Ако президентът Барак Обама не се беше застъпил за Маккристъл, той щеше да се пенсионира с три звезди и пенсия от 11 736 долара, отбелязва Ройтерс.

"Ще направим каквото е необходимо, за да може той, който служи на родината толкова умело, да се пенсионира като генерал с четири звезди", заяви Гибс.

Президентът Барак Обама уволни Маккристъл заради критиките му в списание "Ролинг стоун" по адрес на висши представители от президентската администрация. В понеделник стана ясно, че Маккристъл е уведомил, че ще се пенсионира.

Мястото на Маккристъл ще бъде заето от генерал Дейвид Петреъс, който оглавява Централното командване на силите на САЩ.

Споделяне
Още от Свят

Защо главният прокурор пита КС за имунитета на президента?