Ген. Михов: "Кръстника" да помири Колев и Свинаров, президентът не може

До този момент, винаги в отношенията между министър Свинаров и ген. Колев имаше един кръстник и сега е моментът той да се намеси, за да изглади отношенията им. Това заяви президентският съветник по военната сигурност ген. Михо Михов по повод скандала между военното и цивилното ръководство на армията. Генерал Михов не уточни кой е "кръстника", но добави, че това е негово мнение, което не ангажира президентската институция.

Според него, ако се стигнело до разрез между Свинаров и Колев, това щяло да навреди на националната сигурност и да причини загуба на доверие от страна на съюзниците. Президентът не е на нивото да се намесва в тези отношения, заяви ген. Михов.

Не бива да се прекалява с противоречията, допълни ген. Михов пред Дарик радио. Той напомни за последното си несъгласие със Свинаров, когато преди две години Михов още като началник на Генерални щаб се обяви против намаляването на пенсионната възраст за висшите офицери. Явно не се признава грешката и сега ген. Колев не разполага със същия кадрови потенциал, който имах аз, каза Михов и добави че имало "очистване на офицерския състав".

Според него не било нормално да се афишират публично и скандално различията между Свинаров и Колев, защото това водело до загуба на авторитет на институции, които са гарант за сигурността. Стратегическият преглед на отбраната не трябва да се крие, този документ трябва да се поправи и началникът на Генералния щаб да участва в обсъждането му в пленарна зала, каза ген. Михов. Особено ако на ген. Колев не е дадена думата по време на приемането му в правителството, добави Михов.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?