Ген. Радев: Не приемам държавата да се управлява с телевизионни скечове

Той отрече обвиненията на Ненчев, че е назначил съпругата си във ВВС

Ген. Радев: Не приемам държавата да се управлява с телевизионни скечове

Не приемам държавата да се управлява с телевизионни скечове. Аз имам друго кредо. Не гледам на българските граждани като на публика, която да забавлявам и която да ръкопляска за моите пози. Гледам на българите като критично мислещи хора. Това заяви в събота пред Дарик радио кандидатът на БСП за президент ген. Румен Радев.

Той се обяви за балансирана външна политика и заяви, че България само губи от това, че е обявила "в една или друга степен Русия за враг".

 Радев заяви, че за разлика от настоящия държавен глава Росен Плевнелиев, той би отишъл на 9 май за Деня на победата на Червения площад в Москва, ако получи покана.
Той уточни, че след Брюксел би посетил и Вашингтон, и Москва.

"България трябва да има независима външна политика, България трябва да преследва своите интереси. Загубихме много от това, че обявяваме в една или друга степен Русия за враг. България не трябва да си търси врагове. Времето не е такова да си създаваме врагове. България трябва да търси партньори, особено що се отнася до икономика, до пазар. Да не забравяме, че Русия е един огромен пазар и нашият бизнес би получил един много добър стимул, ако се развива в това отношение", коментира Радев.

По думите му е много важен и диалогът с нашите съседи: "Важно е да правим една външна политика, която да отговаря на интересите на българския народ, защото виждаме в момента по един и същи казус няколко политики. Ние по-скоро организираме не външна политика, а май организираме посещения".

Генерал Радев отхвърли обвиненията на военния министър Николай Ненчев, че е изпаднал ”в тежък конфликт на интереси" с назначението на съпругата си Десислава за финансист в структурата на Военновъздушните сили.

Ненчев обвини в петък Радев в "изключително тежък конфликт на интереси" заради съпругата му Десислава Генчева, която сам е назначил първо като счетоводител във финансовата служба на ВВС, а след това и като негов пиар. А от военното министерство съобщиха, че са започнали проверка за конфликт на интереси срещу бившия командир на Военновъздушните сили.

"Министър Ненчев както винаги стреля в грешна посока, дори и с това назначаване. Жена ми е назначена от генерал Попов - настоящият началник на отбраната, през 2011 година за финансист, не от мен. Всички неща, които каза министър Ненчев, колкото и да не искам да го коментирам, защото той е един отдавна компрометирал се министър на отбраната, все пак би следвало да се внимава в това говорене", каза Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?