Ген. Радев не успя да запази устрема си за съдебна реформа дори 24 часа

БСП не пое ангажименти за подкрепа на прокуратура по румънски модел

Очаквано устремът за реформа на съдебната система, който демонстрира в четвъртък кандидатът за президент на БСП Румен Радев премина за по-малко от 24 часа.  Ден след като той, демонстративно в дебата с неговата опонентка от ГЕРБ Цецка Цачева, прегърна идеите на гражданската платформа “Правосъдие за всеки“ за намаляване правомощията на главния прокурор, се разграничи диаметрално от тях. 

В интервю за бТВ в петък Радев пое по партийната линия, следвана от БСП в последните две години. “За мен мнението на главния прокурор е определящо“, каза Радев. “Правосъдие за всеки“ предлагат неща, които не мога да приема. Как така главният прокурор няма да има методическо ръководство надолу (в йерархията на държавното обвинение – бел.ред), като стои най-отгоре“, възмути се Радев.

"Как главният прокурор ще има заместник върху, който няма да има никаква власт?“, запита още той по повод идеята за обвинител, който да води дела за корупция по високите етажи на властта. Именно такъв е румънският модел, за който Радев се застъпи в четвъртък вечер, обяснявайки, че в северната ни съседка се е случила „истинска реформа“. Той дори декларира, че ако бъде избран ще отиде на посещение в Букурещ, за да почерпи опит. 

Подобен обрат в мнението на Радев беше очакван, след като по-рано през деня социалистите не се ангажираха с демонстративно прегърнатите от него идеи за реформи по време на дебата му с Цецка Цачева.

"Не очаквайте преди балотажа да ви отговарям на въпроси за съдебната реформа". Това заяви  по-рано в петък говорителят на БСП Жельо Бойчев в отговор на въпрос дали партията му ще подкрепи законодателни текстове , които да намалят правомощията на главния прокурор.

"Не очаквайте от един дебат и от едни заявления да влезем в конкретика", каза още депутатът Бойчев.

На повторен въпрос дали БСП ще работи за намаляване на правомощията на главния прокурор, той каза, че не може да коментира сам всички теми, но все пак допусна, че "това, което има прокуратурата като роля, трябва да бъде преразгледано".

Именно дълбоките промени в прокуратурата, включително правомощията на всевластния ѝ ръководител, бяха пробен камък за характера на обсъжданата съдебна реформа. В крайна сметка ГЕРБ, ДПС, БСП и ПФ скроиха реформата по мярката на настоящия главен прокурор, като междувременно категорично отказаха да обсъждат въвеждане на румънския модел за независима прокуратура, която да разследва корупцията по високите етажи на властта.

Според Жельо Бойчев БСП не е саботирала съдебната реформа, въпреки че депутатите ѝ не подкрепиха поправките в конституцията, а напротив - просто отказала да участва в "този сговор" и сега имала право да предложи нови стъпки за провеждането ѝ. Не стана ясно какви ще бъдат те.

"Не очаквайте преди балотажа да коментирам съдебна реформа", заключи Бойчев. Но отказа да отговори означава ли това, че прокуратурата би могла да повлияе на развръзката на изборите.

Въпросът за съдебната реформа стана тема на президентската кампания едва след първия тур на изборите, когато класиралата се втора кандидатка на ГЕРБ Цецка Цачева се обърна за подкрепа от Реформаторския блок на балотажа. Темата бе застъпена в кампанията на кандидат-президента на РБ Трайчо Трайков, но дебат по нея така и нямаше, тъй като всички останали кандидати, без Татяна Дончева, я игнорираха.

На 7 ноември Цачева заяви на брифинга след срещата с лидерите на РБ, че лично тя била "за" ограничаване правомощията на главния прокурор, както и за съдебна реформа, но всичко зависело от мнозинството в парламента. На 9 ноември Трайчо Трайков изпрати на Цачева  писмо с девет ангажимента, които тя да поеме пред десните избиратели, но специален отговор така и не получи.

На 10 ноември вечерта в БНТ се проведе финалният телевизионен дебат между двамата участници в балотажа и тогава бившият шеф на Военновъздушните сили ген. Радев за пръв път по време на цялата си кампания се опита за заеме позиция за съдебната реформа. Той не пое никакъв по-твърд ангажимент, освен този, че щял да отиде в Румъния да види на място резултатите от работата на независимата прокуратура, но призна, че там случващото се там е успех в борбата с корупцията. Само ден по-късно той се отметна от тези си твърдения. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?