Ген. Радев обясни, че не е "прост", щом като е военен и за всеки случай нападна Костов

Според Първанов генералът може да спечели президентските избори, но изтъкна нуждата от силна коалиция с БСП и други партии

Ген. Радев обясни, че не е "прост", щом като е военен и за всеки случай нападна Костов

След като и АБВ официално го утвърди като кандидат-президент на левицата, ген. Румен Радев се зае с разбиване на "клишетата" за личността му, едно от които според него било, че щом е "военен, значи е прост" и че щом е на левицата, иска да прати държавата в "най-тъмното кътче на Азия". На втората си политическа пресконференция, дадена в четвъртък, той говори за национално достойнство, балансирана външна политика и необходимостта да не си правим врагове "колоси" като Русия. И за да е пълен репертоарът, не пропусна да нападне бившия премиер Иван Костов.

Преди ден Националният съвет на БСП утвърди президентската номинация на Радев, договорена предварително с АБВ и разглеждана като първа стъпка към ляво обединение (според Първанов още по-широко – центристко и патриотично), което би върнало левицата във властта.

Първанов посочи като единствено по-сериозно различие между БСП и АБВ установяването на президентска република, на каквато по-рано бе обявил, че иска да е президент, но изрази оптимизъм, че такава конституционна промяна може да е налице за следващите президентски избори.

"За първи път заявявам, че се борим за победа и с кандидат като ген. Румен Радев можем да я постигнем", каза Първанов след като Националният съвет на АБВ одобри номинацията.

Решението е той да бъде кандидат от широка коалиция на леви, патриотични и центристки сили, която вече в значителна степен се оформя, добави лидерът на АБВ.

Имаме мандат от Националния съвет да подготвим споразумение с "БСП лява България”, каза още Първанов и изрази удовлетворение от преговорите с БСП. Първанов определи добрата номинация като 30% от спечелването на изборите, а работещата коалиция като още 30%. "Ние сме свършили една трета от работата си с номинацията, но от тук нататък наистина трябва да направим ефективна коалиция”, изтъкна той.

"Аз правя четвърта кампания с АБВ. Да сте ме чули да казвам на предишни избори, че ще спечелим? Не съм го казвал. Казвал съм, че ще се представим убедително, достойно, добре и всякакви други нюанси”, допълни лидерът на АБВ.

Първанов влезе на заседанието, придружаван от ген. Радев и го обяви за "печеливша кандидатура и възможност за добър президент“.

На въпрос дали ген. Радев е негова кандидатура, той отговори: "Това е безсмислен спор. Кой е споменал пръв името е спор, който остава на заден план”.

Първанов посочи, че АБВ и БСП имат различия, сред които е идеята за президентска република. Макар че АБВ подкрепя тази идея, кандидатът за президент влиза в надпреварата в условията на действащата конституция, според която България е парламентарна република, каза Първанов. Той прогнозира, че с темповете, с които се развива българската политика, може да се върви към промяна на конституцията в посока към президентска република след бъдещия мандат на държавния глава.

АБВ настоява кандидатът за президент на двете партии да има единен предизборен щаб. Първанов отклони въпрос дали от страна на АБВ се водят преговори кандидатът за вицепрезидент да бъде проф Андрей Пантев с думите, че Радев сам трябва да избере заместника си. Бившият военен пък обяви, че обмисля темата.

За Русия и НАТО

След като втори ден е в позиция, в която вече е длъжен да прави политически изказвания, Радев трябваше да обясни и външнополитическите си виждания, които будят най-много въпроси. Пред пленума на БСП във вторник той каза, че несъгласието му с правителството за Русия е една от причините да напусне армията. Социалистите пък записаха изрично в предизборната платформа, че президентът трябва да поддържа виждането за приятелство с Русия.

След утвърждаването на номинацията му и от АБВ генералът се изказа в по-балансиран тон и като цяло посланието му беше, че ще търси баланси.

"Във външнополитически план ще работя за една балансирана политика, така че България да може да участва активно във формирането на европейската и на международната политика, но на базата на своя национален интерес. Да продължава да бъде активен член и на ЕС и на НАТО, но с все повече реални способности", каза той.

На въпрос какви трябва да са отношенията ни с Русия, Радев заяви, че не трябва сами да си създаваме врагове, особено от държави като "Русия, които са енергиен, икономически и военен колос".

И малко естрада: в България имало морална и ценностна криза

Във вътрешно-политически план Радев щял да работи за ясно разделение на властите: "Това е гаранцията за демокрацията в една държава и за нейния просперитет“.

"Що се отнася до приоритетите ми, едно общество е силно, когато има хармония между всички сектори. Аз не искам по никакъв начин да дам приоритет на един за сметка на друг. Балансът е изключително важен и все пак при състоянието, в което се намираме, е важно да акцентираме на образование, на сигурност, здравеопазване, и разбира се духовност и култура", каза Радев.

По думите му в България имало "морална и ценностна криза". За да излезе от нея, обществото имало необходимост не само от пари и механичен сбор на еврофондове и проекти.

По думите му от криза се излиза с ясни ценности и с достойнство: "Това е нещото, за което ще работя – българинът да има достойнство, да се чувства горд, че живее в тази държава и тази държава има лице и гръбнак навън“.

Започнал да играе по патриотичната струна, Радев продължи: "За мен национален идеал е България да бъде една просперираща държава, която да гарантира условия за труд, условия за развитие на всички свои граждани в една мирна обстановка". "Това е най на кратко националният идеал“, заяви ген. Радев.

Веднага след това Първанов обърна внимание на журналистите, че страната ни не е имала по-добър национален идеал от времето на Санстефанския договор.

И, разбира се, Иван Костов

Радев се опита да прояви и ирония по повод всички коментари за неговата личност. Предпочете да заложи на сигурно, като заложи на клишето "Костов е виновен". Бившият армеец заяви, че не би си помислил, че може да получи по-голяма помощ за изборите, след като бившият премиер Иван Костов декларирал, че няма да гласува за него. "По-голяма помощ от това нямам", каза Радев.

След което се спря върху "клишетата", които витаели около него. Първото било, че щом е военен значи е прост, а второто, че след като е кандидат на БСП и АБВ, иска да прати държавата в "най-тъмното кътче на Азия".

Според Радев тези, които му налепили тези етикети, налепили етикети с цени върху българската икономика, производство и БГА "Балкан".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?