Ген. Радев отказа да участва в заседанието на КСНС

Не желае доверието към него "да се употребява като гаранция за чужди политически сделки"

Избраният президент Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова на пленума на БСП на 26 ноември 2016 г. Сн. БСП

Избраният президент Румен Радев отказа да участва в извънредното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), на което е бил поканен от сегашния държавен глава Росен Плевнелиев. От обяснението му става ясно, че не желае да инкасира политически негативи.

"Оценявам протоколния жест на г-н Плевнелиев, но считам, че не мога да присъствам на заседание на КСНС преди встъпването си в длъжност", съобщи Радев в понеделник в личния си Фейсбук профил.

"Днешната ситуация е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция. Върху парламентарните сили тегне отговорността да създадат ново мнозинство или да поемат курс към предсрочни избори. Тази отговорност не бива да се размива. Доверието, което гражданите гласуваха на мен и г-жа Йотова на изборите, не може да бъде употребявано като гаранция за чужди политически сделки", пояснява ген. Радев.

Не е ясно за какви "чужди" политически сделки говори Радев, като се имат предвид многократните му декларации, че е независим и ще е президент на всички българи, а не само на БСП.

Само преди три дни, на 26 ноември, избраният президент отиде да участва в пленума на БСП на "Позитано" 20.

На заседанието на КСНС във вторник ще бъде обсъдена възможността да бъде съставен нов кабинет в сегашния парламент, за какъвто настоява президентът Плевнелиев. През последните две седмици той проведе консултации с парламентарните партии и предстои да връчи мандат за съставяне на кабинет.

Според Конституцията Плевнелиев трябва да връчи първите два мандата на най-големите партии – ГЕРБ и БСП, които вече обявиха, че няма да се опитват да правят правителство. Третият мандат президентът ще връчи на партия по свой избор.

Желание да получи този мандат изрази Патриотичният фронт, който се обяви за кабинет в това Народно събрание, с почти същите министри като сегашния, но премиер да не е Бойко Борисов.

Ако се стигне до формирането на служебен кабинет, президентът Росен Плевнелиев изяви готовност да го консултира с новия държавен глава. След първата среща между двамата, проведена на 14 ноември след изборната победа на Румен Радев, той реагира положително, но впоследствие се дистанцира. След като подалият оставка премиер Бойко Борисов призова БСП и Радев да си правят правителство и да си управляват, избраният президент заяви, че назначаването на сегашното служебно правителство е право и задължение на Плевнелиев.

Румен Радев встъпва в длъжност на 22 януари и според Конституцията тогава той ще може да прави промени в евентуалното служебно правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?