Ген. Радев: Ще бъда президент на диалога и помирението

Росен Плевнелиев: Дано да не допуснете голяма стратегическа грешка

"Ще бъда президент на всички български граждани. Ще бъда президент на диалога и помирението, на баланса. Ще работя с парламента, правителството, институциите, гражданските организации, с нашите партньори за ускоряване на европейската ни интеграция".

Това бяха думите на новоизбрания президент ген. Румен Радев по време на церемонията по встъпването му в длъжност.

Анализатори отбелязаха, че макар речта да е била тържествена и протоколна, тонът ѝ се отличава с изказването в парламента в четвъртък по това, че в него липсва песимизмът и катастрофалните елементи, а присъстват оптимизъм, приемственост и диалог.

Радев каза още, че ще бъде безкомпромисен в отстояването на правата, интересите и достойнството на своя народ.

"За три десетилетия България измина сложен и дълъг път, мирен преход към ново общество – част от обединена Европа. Нека заедно градим по-справедливо общество – общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето", посочи Радев.

Преди церемонията Радев даде интервю за БНТ, в което заяви, че за служебното правителство ще използва експерти.

"БСП по никакъв начин не влияе на моя избор но това не означава, че си забранявам да си вземам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята субективна преценка и свободата да вземам сам решения", посочи новият държавен глава.

Радев подчерта, че няма намерение да иззема функциите на премиер.

"Във външната политика ще се старая тази политика да се формира на основата на българския национален интерес в рамките на съюзите, в които членуваме", заяви още Радев.

Преди него, по време на церемонията пред Храм-паметника "Св. Александър Невски" президентът Росен Плевнелиев отчете "един труден, но успешен мандат".

"Дадох, но не взех. Изпълних обещанията си. Не сбърках с големите неща. Тръгвам си с високо вдигната глава", каза Плевнелиев.

По думите му властта за него не е била цел, а средство. Той не е търсил рейтинга, а смисъла.

"Днес България стои добре, България е стабилна и се модернизира", отчете Плевнелиев.

Той се обърна към приемника си с думите: "Тежък бе моят мандат, тежък ще бъде и вашият". Плевнелиев пожела на Радев да бъде мъдър, да има успешен мандат и да не превръща президентството във властови център.

"Пожелавам Ви да не допускате голяма стратегическа грешка, от която България да пострада, грешка, която никой президент досега не е допускал", каза Плевнелиев.

"Нека не допуснем България да бъде отклонена от достойното си място в европейското семейство. Нашата република е чиста и свята, колкото са почтени лидерите ѝ. Дръжте здраво посоката на европейското и демократично развитие на България", завърши Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още от България