Ген. Радев влезе в руската "Правда": НАТО е унищожител на българската армия

Снимка: БГНЕС

"Съвместната охрана на българското въздушно пространство е по-унизителна дори от Ньойския договор*". С този мотив един от вероятните кандидати за президент на БСП ген. Румен Радев е подал оставка като командир на Военновъздушните сили, съобщава руският вестник "Правда".

Изявата на Радев е отразена от изданието под заглавие "НАТО унищожава българската армия". Цитирано е изказване на шефа на ВВС, който определил евентуалното участие на Полша в охраната на българското въздушно пространство като "откровена окупация".

Освен това според "Правда" военната реформа по стандартите на НАТО заплашва страната с пълна загуба на суверенитет, а последната капка е "привличането на полски летци в замяна на собствените си".

Изданието продължава с пояснението:"в Брюксел обаче предпочитали да наричат отказа от собствена армия съюзническа взаимопомощ".

"Правда" и истината

Ген. Румен Радев подаде оставка на 1 август, което съвпадна с публичното тиражиране на името му като възможна президентска кандидатура на БСП. Като формален мотив за напускането си той посочи концепцията, според която българското въздушно пространство ще може да се охранява и от друга държава член на НАТО срещу заплащане.

Документът бе внесен в Националното военно представителство на България в Съюзното командване по операциите на НАТО, въпреки че Радев е отказал да го подпише.

Съвместната охрана на въздушното ни пространство стана възможна, след като депутатите приеха през февруари промени в Закона за отбраната. Мярката се налага заради тежкото състояние на българската бойна авиация, която разчита само на старите съветски машини МиГ 29.

Според неофициална информация военното министерство вече се е договорило с Полша, която също разполага с МиГ-ове, на каквито летят и българските пилоти. Полша ще получи заплащане за охраната, а освен това ще бъдат покрити и разходите за летците ѝ у нас.

Твърдението, че полските летци ще заменят българските, не отговаря на истината. Коментарът, че НАТО унищожава българската армия също е абсурден, като се има предвид, че Алиансът отдавна призовава България да закупи нови изтребители и да скъса зависимостта на бойната си авиация от Русия.

Зам.-министърът на отбраната на Полша Томаш Сатковски анонсира бъдещото споразумение между двете страни още в началото на месец юни.

Министър Николай Ненчев обясни, че става въпрос за "съвместни инициативи, които са регламентирани с решение в рамките на НАТО".

"Няма нищо нередно, напротив, насърчават се държавите да извършват съвместен Air Policinig", каза той.

Радев обаче публично се противопостави на тези планове, като според него така се отклоняват средства, необходими за българската авиация. От БСП, които сега се готвят да издигнат Радев за президент, пък заложиха на тезата, че се готви "окончателното приземяване на авиацията ни".

Съвместната охрана

Проблемът с окаяното състояние на авиацията е известен от години, но въпреки това няма реални стъпки за придобиването на нов тип боен самолет.

За сметка на това при правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев (от 2001 до 2009 г.) бяха изхарчени стотици милиони лева за придобиването на товарни самолети и хеликоптери.

Министърът на отбраната Николай Ненчев твърди, че проектът за придобиване на нов тип самолет е на финалната права, но е малко вероятно той да бъде парафиран тази година.

България разчита само на съветските изтребители МиГ 29, чиято поддръжка е под въпрос, след като сегашното правителство се отказа от услугите на Русия след серия неуспешни преговори. България обаче ще получи шест ремонтирани двигатели за МиГ 29 от Полша, а освен това има обявена обществена поръчка за десет нови или ремонтирани двигатели.

В същото време обаче изтича ресурсът и на останалото оборудване на самолетите.

*Според Ньойския договор България губи територия в размер на повече от 11 хил.кв.км. Западните покрайнини (с Цариброд и редица села в Кулско, Трънско, Босилеградско, Кюстендилско и половин Струмишка околия) са предадени на Сърбия; Западна Тракия от Места до Марица е предоставена под управлението на Съглашението и в нея първоначално се настанява Франция. България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Под формата на репарации за срок от 37 години трябва да бъдат изплатени 2.5 млрд. златни френски франка.

Споделяне

Още по темата

Още от България