Ген. Решетников смята, че руският патриарх ни нахокал справедливо и с пастирска любов

Всички проблеми идват от това, че България е в ЕС и НАТО, признава генералът от КГБ

Ген. Решетников смята, че руският патриарх ни нахокал справедливо и с пастирска любов

Руският патриарх не издържал на глупостите, които се говорят в България за Освобождението, и затова излял огорчението си пред президента Румен Радев. В поведението му нямало "политическа комбинация", твърди руският генерал от запаса Леонид Решетников, бивш резидент на КГБ в България, после ръководител на руския "Център за стратегически изследвания" и отговорник за кремълската политика на Балканите, а сега е изпълнителен директор на Общество за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел". На личната си страница във Фейсбук той коментира скандала около посещението у нас на патриарх Кирил, който се накара на българския президент, че омаловажавал ролята на Русия за българското освобождение.

Решетников, за когото се появиха твърдения, че е лансирал кандидатурата на Румен Радев за президент на България преди година и половина, благодари във Фейсбук на лидера на "Атака" Волен Сидеров, на Боян Чуков, както и на председателя на национално сдружение "Русофили" Николай Малинов за позициите им в защита на патриарх Кирил.

В момента основното послание на Решетников към българските му събеседници в социалната мрежа е, че той толкова обича България, че няма как да се откаже да помага за българо-руските отношения, които обаче са непоправимо влошени заради членството на България в ЕС и НАТО.

Ето какво пише Решетников във Фейсбук на 12 март:

Чета и се убеждавам в горчивата истина: ние все по-силно се разминаваме с българите и не само с ръководния елит, но и с немалка част от народа. Все едно говорим на различни езици. (…) Виждам, че за мнозина в България, не за всички, но за мнозина - православие, Вяра, са само думи. И се държат като диваци - езичници. Ние не виждаме голяма разлика между ГЕРБ и БСП. Социалистите обичат много да обещават, но и герберите нищо реално не правят за развитието на българо-руското сътрудничество. Споровете по исторически въпроси са възможни, но без откровени лъжи. (…)

Колкото повече българските власти и историци фалшифицират и хитруват по темата за Освобождението, толкова повече руснаците ще забравят за България и толкова по-трудно ще става за нас - знаещите и уважаващите българите и тяхното героично минало, да работят за нормалните отношения между нашите две страни. Познавайки лично нашия патриарх, абсолютно изключвам версията за неговото участие в каквато и да било политическа комбинация.

Просто веднага щом започна посещението му, той започна да чува във всички официални речи благодарности към митични украинци и неизвестни финландци и литовци, които дори не са били вземани в армията. И така от среща на среща, от преговори на преговори. Святейшият явно се държеше с последни сили, очакваше поне някой да се изкаже нормално, без глупости. Последният беше Радев, уж "проруски". Но и той по същия начин. Е, наложи му се на Радев да изслуша за огорчението на Патриарха.

Като цяло, господа, аз съм един от малкото в Русия, които се опитват да обяснят нещо на българите и руснаците с надеждата да запазя нашите отношения.

Преобладаващото мнозинство в Русия махна с ръка, втръсна му да се опитва да вникне в споровете с България. С голямо съжаление съм принуден да констатирам, че Русия и България силно се разминаха и не се вижда перспектива положението да се измени към по-добро. Съдейки по всичко, разцеплението между двете страни ще се засилва, имайки предвид, че България е член на НАТО, особено враждебна към нас организация, член на ЕС, който ни е наложил тежки санкции., верен съюзник на САЩ, които ни смятат за главния си враг. Оттук идват всички проблеми, Как се случи това, може да се спори, но има ли смисъл да размахваме юмруци след боя?

Същия ден Решетников влиза в диалог с г-жа Михнева, уточнявайки, че посланието му е към българите, въвлекли се в този безсмислен спор. Той декларира, че няма да замълчи, когато става дума за България и се заканва, че това можело да стане едва когато Господ го прибере. Той препоръчва българите да не приписват на Русия "вътрешнопартийните си разработки".

България ми е много скъпа, целият ми живот е свързан с нея. Тук аз учих, бях кръстен и се венчах. Искрено обичам българския народ, българската история, език и литература. Българите имат с какво да се гордеят. Предците на съвременните българи имат огромна заслуга за предаването на нас, руснаците, на православната съкровищница. За това руснаците са знаели винаги, руснаците, а не съветските хора. Никога няма да кажа, че българският народ е предал руснаците. Това просто не е ставало. Нямам списък с претенции от Русия към България. Русия и Съветският съюз са допускали грешки в отношенията с България, но и България не е била безгрешна. Понякога интересите ни не са съвпадали, а понякога сме се разбирали неправилно. Днес ние разглеждаме конкретен случай. Това и казах на руските експерти, увлекли се по разобличенията.

Не трябва да ни приписвате към вътрешнопартийните ви разработки. Кое е добро или лошо, решавайте си вие. Но е факт лукавата и фалшива формулировка, която Русия не може да приеме. Става дума за паметта на нашите воини и бихме искали да знаете нашето мнение. А дали ще го приемете или те, вашата съвест ще ви подскаже. Патриархът каза, че е огорчен, а вие му приписвате, че е назидателен и тропа с юмрук. Съмнявам се, че в българската църква е прието да се освирква и крещи.(...).

Скъпи българи! Този конфликт не би придобил такъв размах, ако не бе ситуацията, в която се намира Русия, Европа и целия свят. Ако знаете за посланието на нашия президент, то вероятно разбирате, че можем да се окажем на прага на страшни събития. Западният свят, в който сега е включена и България, оказва мощен натиск върху Русия с цел, както каза В. Путин, да спре нейното развитие. Ние с вас се оказахме на различни страни. В тази хибридна война, която води Западът срещу Русия, имаме много приятели и в натовския лагер. И това не са политици, пропагандисти и историци, а обикновени хора. Те са много в България. Благодаря ви, братя, че оставате верни на тази историческа любов, която се е доказала в труд и бой. Не се обиждайте, думите на нашия партиарх бяха справедливи и казани с пастирска любов.

Споделяне

Още от Свят