Ген. Шивиков е оправдан по делото за афганистанските одеала

Ген. Шивиков е оправдан по делото за афганистанските одеала

Софийският военен съд изцяло оправда о.р. бригаден ген. Димитър Шивиков по обвиненията за присвояване на имущество за малко над 10 000 лв, когато бе командир на българския контингент в Афганистан. Случаят е от 2010 г., когато на контингента са били предоставени одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни и футболни екипи, които да раздават като безвъзмездна помощ на местното население.

Прокуратурата твърди, че в края на мисията част от това имущество е останало нераздадено и вместо да бъде предадено на следващия контингент, Шивиков е разпоредил да бъде докарано в България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия.

През август 2010 г, на летище Пловдив са пристигнали по разпореждане на ген. Шивиков 104 одеяла, 87 зимни комплекта - яке с панталон, ръкавици, шал и шапка, 104 зимни якета, 135 спортни екипа, 20 топки и 18 походни легла. Част от дрехите са били с отличителни знаци, твърдят от прокуратурата.

Държавното обвинение смята връщането на дрехите в България за присвояване и "нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор".

Шивиков обяснява, че по негово предложение и със съгласието на военнослужещите от мисията много малка част от помощта се е върнала в България, за да се даде на домовете за деца, лишени от родителска грижа в Брацигово, Асеновград и Калофер. Според него обаче някой предварително е "докладвал" на службите в България, товарът е посрещнат от военна полиция, описан е отново и е върнат в Афганистан.

"Твърде много ми костваше това дело през последните 2 години. Развих диабет, бе прекратена военната ми кариера, която се развиваше много добре. Очаквам положително развитие и по другите повдигнати ми обвинения – за безвъзмездния труд на военнослужещи в мой апартамент и за предоставянето на военния духов оркестър за честванията на Левски и Ботев в Карлово и Калофер", коментира ген. Шивиков пред БНР след постановяване на оправдателната присъда на първа инстанция. Тя може да бъде обжалвана пред Военно-апелативния съд.

Първоначално военната прокуратура обвини Шивиков, че е използвал подчинените му войници, за да му ремонтират апартамента в София. Впоследствие обаче срещу него бяха повдигнати и други обвинения. По това време ген. Шивиков реши да се кандидатира за кмет на Карлово, но загуби на балотажа от Емил Караиванов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?