Ген. Симеон Симеонов предложен за шеф на Центъра на НАТО за подготовка на силите в Полша

Правителството предлага на президента да издаде указ за назначаването на бригаден генерал Симеон Христов Симеонов на международна длъжност на ротационен принцип - началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите в Бидгошч, Полша, който е към Съюзното командване по трансформацията.

Със споразумение от 7 май 2004 г. между военните представители на България и Гърция е договорено длъжността да се заеме през 2004 г. на ротационен принцип за срок от две години от български офицер, съобщи правителствената информационна служба.

За международна длъжност на ротационен принцип се изисква военното звание "бригаден генерал", което Симеонов има от 2003 г. Той е роден през 1955 г. в Пловдив, има военна квалификация от ВНВВУ "Г. Бенковски" - летец-пилот. В Българската армия е офицер от 1979 г., завършил е и Генералщабна академия в Хамбург.

С указ на президента бригаден генерал Симеонов е освободен от длъжността командир на командване "Тактическа авиация" и е взет в разпореждане на министъра на отбраната по щат до назначаването му на длъжност.

До 10 въоръжени кадрови военнослужещи от Въоръжените сили на България ще бъдат изпратени на служба в щаба на Силите на НАТО в Косово (КФОР), реши днес правителството. В съобщението се посочва, че назначението им в щаба на КФОР е признание за високия професионализъм на българските военнослужещи и принос към операцията на НАТО на Балканите и усилията на международната общност за изграждане на сигурност и стабилност в Косово. От 2000 г. страната ни имаше в щаба двама кадрови военнослужещи от БА, а от 2002 г. - само един.

Споделяне

Още от България