Ген. Стойков ще предложи на министър Цонев стари оръжия да се унищожават в Турция

Началникът на отбраната ген. Златан Стойков ще предложи на военния министър Николай Цонев унищожаването на излишното за армията оръжие да се извърши в специален завод за утилизация в Турция.

По време на конференция на висши военни от балканските страни в Белград началниците на генералните щабове на турската и албанската армии - ген. Илкер Башбуг и ген. Максим Малай са предложили услугите на специално изградени заводи на тяхна територия, съобщи БНР.

Темата за утилизацията на боеприпасите стана особено актуална, след като на 3 юли взривове във военното поделение край Челопечене разтърсиха цяла София. Това принуди правителството спешно да отпусне 30 млн. лева и в началото на януари стана ясно, че четири фирми (две от които в консорциум) ще вземат общо 28 млн. лева за утилизацията на 14 945 тона боеприпаси.

В хода на процедурата по избор на изпълнителите кандидатстващите чужди компании отпаднаха, тъй като предложиха утилизацията да се извършва на работни площадки извън територията на страната. МО прие, че това противоречи на нормативни актове, според които боеприпаси, собственост на Българската армия, не могат да бъдат изнасяни зад граница. Досега не е излизала официална информация това изискане да е отпаднало.

След даването на тези 30 млн. лева, утилизацията спря поради липса на средства.

Споделяне

Още по темата

Още от България