Ген. Василев защити с декларация полицията от нападки на съда

Два дни след като председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Иван Григоров обвини полицията в неефективност и манипулиране на общественото мнение, шефът на полиция ген. Васил Василев написа декларация в защита на подчинените си.

Две събития възбудиха недоволството на съдиите и станаха повод за изявлението на Григоров. Едното е убийството на международния съдия по борба Тодор Матов в "Студентски град" миналата седмица, а другото е твърдението на шефа на РДВР-Враца ген. Валери Стаменов пред журналисти, че районният съд в града е пуснал заловени от полицията автокрадци.

Според Григоров, веднага след убийството в "Студентски град" хора с високи рейтинги са направили манипулацията, че престъплението е свързано с лица с променени в по-леки мерки за неотклонение от Софийския апелативен съд. Магистратът визира изявление на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Според Григоров двете мерки, постановени от апелативния съд, нямат нищо общо с убийството на Матов. Целта на манипулация била ако полицията не открие убийците, в обществото да се затвърди мнението, че случаят е останал неразкрит, защото съдът е пуснал двама души. Подобни внушения са дълбоко неморални, заяви Григоров във вторник.

Заради твърденията на шефа на РДВР- Враца, че полицията е заловила тарторите на автобанда, а съдът ги е пуснал, председателят на ВКС направи спешна справка, която показа, че двамата мъже, за които се твърди, че са освободени от магистратите, са в ареста. "Не може по този начин някой да си помпа рейтингите и някои районни шефове на РДВР да правят медийни шумотевици", възмути се председателят на ВКС.

Заради тези изявления днес шефът на националната полиция ген. Васил Василев разпространи декларация. В нея се твърди, че медийното изявление на председателя на ВКС Иван Григоров за пореден път доказва, че подобни твърдения не подпомагат работата, доброто взаимодействие, координацията и общите цели, които стоят пред съда, прокуратура и МВР.

"Твърдения като "полицията лъже и не работи", са меко казано недостойни и са красноречив пример за непрофесионално отношение и неуместно влагане на лични пристрастия към МВР", пише ген. Василев. Според декларацията, безпочвените нападки на Григоров са предизвикали справедливия гняв на хилядите полицаи, които ежедневно рискуват живота и сигурността си в борбата с престъпността.

Учудващо е, че председател на висша съдебна инстанция допуска превес в неговото медийно поведение да вземат емоциите и личните пристрастия, се казва още в документа.

В декларацията се посочва, че проблемът с липсата на взаимодействие между МВР и съда се дискутират от години. "Дали е налице воля за участие в тази борба, обществото само ще прецени. Факт е обаче високата популярност на МВР, факт е и стремежът на националните служби максимално да приближат и отворят своята дейност към гражданите, за да е възможно и тяхното активно участие в борбата с престъпността", пише генералът. Той посочва, че обществото е оценило работата на полицията и това било видно от резултатите от социологическите проучвания за ефективността на държавните институции.

Генералът заявява, че недоволството на МВР не е насочено към съдебната система като цяло, а към обективността и безпристрастността на някои магистрати.

В заключение шефът на полицията заявява, че казаното от Григоров не се базира на професионална логика. Генералът призовава обществото чрез медиите да зададе въпроси, на които трябва да настоява да получи конкретни отговори.

Това не е първата размяна на остри реплики между полицията и съда чрез медиите. Изявления на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов предизвикаха гнева на магистратите миналата година по време на дебат за престъпността в НДК. Тогава генералът посочи случай, при който съдът освободи двама бомбаджии, тъй като магистратите са приели, че отпечатъците от взрив по ръцете им е от риболов с шашки. С декларации срещу думите на главния секретар излезе Съюзът на съдиите, както и Висшият съдебен съвет. След известно време главният секретар поиска среща с председателя на ВКС Иван Григоров и със заместника му Румен Ненков. След разговорите и двете страни заявиха, че са удовлетворени от обсъжданите теми.

Запитан във вторник защо не е отправил критиките си лично към главния секретар по време на срещите им, Иван Григоров каза, че тези неща са били коментирани много пъти. "Човекът е по-импулсивен, той по-малко е учил право, завършил е пожарен факултет. Иначе е симпатичен, приятен човек. Ценя неговите усилия и трябва да кажа, че човекът върши каквото може, но ако приемем, че качествата му отговорят на рейтинга, тогава поговорката е "Една птичка пролет не прави".

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?