Генерал-майор от милицията ще отговаря за човешките права на руснаците

Татяна Москалкова открои като приоритет защитата на съотчествениците зад граница

Сниката на депутата Татяна Москалкова в Туитър.

Руският парламент утвърди бившия генерал-майор от министерството на вътрешните работи и депутат от "Справедлива Русия" Татяна Москалкова като омбудсман на Руската федерация. "Правозащитната тема започна активно да се използва от западни и американски структури като оръжие за шантаж, заплахи, опити за дестабилизация и оказване на натиск върху Русия", заяви тя в петък пред депутатите от Държавната Дума.

Москалкова обеща за защитава съотечествениците зад граница и да издигне престижа на пълномощника на световно ниво, съобщиха руски медии.

До избирането ѝ за депутат Москалкова е била началник на правното управление на руското вътрешно министерство, има чин генерал -майор от милицията и е доктор на юридическите и философските науки.

За това, че Москалкова ще стане пълномощник по правата на човека, не е имало никакви съмнения. Кандидатурата ѝ е била съгласувана с партията на Путин "Единна Русия", която е решила да не издига кандидатура за омбудсман. Москалкова е била избрана след тайно гласуване измежду шестима кандидати (останалите номинирани от други партии), част от които са си направили самоотдовод.

 

Пред депутатите тя заяви, че разглежда тази длъжност като едно от звената на "единната комплексна правоохранителна система". Москалкова обеща да отдели особено внимание на защитата на трудовите права на гражданите и защитата на правата им зад граница , където се закриват руски училища.

Тя изтъкна като една от основните си задачи да види защитени правата на руснаците и на цяла Русия зад граница.

"Нужно е да се намерят механизми на противодействие срещу използването на правата на човека като поле за конфликт на интереси и нападки срещу Русия", каза Москалкова.

"Ние знаем колко неистини прозвучаха около Крим и Украйна. Важно е пълномощникът по правата на човека да може да защити не просто един човек, но и системата от ценности в Русия", завърши тя.

Председателят на движението "За права на човека" Лев Пономарьов напомни пред руския в. "Комерсант", че Татяна Москалкова е предлагала МВР (Министерство на вътрешните работи) да се преименува на ВЧК (Всерусийска чрезвичайна комисия за борба с контрареволюцията и саботажите, създадена след болшевишката революция през 1917 г. като орган на "диктатурата на пролетариата" -бел.ред.).

 

Андрей Юров, член на Съвета по правата на човека към президента на Русия коментира, че Москалкова няма опит нито в защита на човешките права, нито във взаимодействие с правозащитни организации.

Председателят на правозащитния център "Мемориал" Александър Черкасов смята, че омбудсманът трябва да е човек "абсолютно независим от тези, които му предстои да контролира". Генерал-майорът от милицията, заемайки новата длъжност, ще трябва да се занимава и с въпроси, свързани с прилагането на незаконни методи от страна на правоохранителните органи, коментира Олег Орлов от "Мемориал". "Тук неизбежно ще възникне конфликт на интереси", изтъкна той.

Освен това в качеството си на депутат Москалкова е гласувала цяла поредица закони, които по най-груб начин нарушават правата на човека, напомни правозащитникът. Не разбирам как тя ще излезе от тази колизия, допълни той.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?