Бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай:

Генерал от ДАНС е издал на Доган информацията за Христо Бисеров

Спецслужбата имала власт над ръководството на ДПС

Сн. БГНЕС

Натискът от европейските служби по случая с Христо Бисеров е бил огромен. Високопоставен човек от ДАНС с длъжност генерал е бил в сараите на Доган в събота вечерта и е предал информацията срещу Бисеров, обяви в петък пред Нова телевизия бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

Той допълни, че след това посещение Доган е наредил на Бисеров да бъде доведен за разговор.

”Разговорът между тях е бил на четири очи. Лютви Местан не е бил допуснат да присъства на срещата", допълни Октай и предположи, че записите от камерите, на които се вижда кой точно е бил човекът, предал информацията на Доган, са изтрити.

Според бившия зам.-председател на ДПС ДАНС има власт върху Ахмед Доган и ръководството на ДПС, а службите са част от обслужването на тези политико-олигархични кръгове.

Осман Октай свърза събития около Христо Бисеров със случая "Лияни", разкриващ корупционните схеми по времето на тройната коалиция.

”Ако нямаше информация и натиск от европейските служби, съм сигурен, че разработката на ДАНС щеше да се потули. След като изтече информацията, че разработката е от година и нещо, си задавам въпроса "Кой и защо е задържал тази разработка да не се развие?", запита се Осман Октай.

Октай вижда разрешение на партийните проблеми в ДПС и отражението им върху властта в държавата през оставката на лидера на партията Лютви Местан.

"Местан, ако иска да спаси авторитета на почетния председател, авторитета на управлението, незабавно трябва да се оттегли и да понесе политическа отговорност за това нещо. Не че имам нещо лично против него, но в тези случаи да се направиш на нищо не чул, нищо не видял, нищо не разбрал, просто не върви в обществото. Защото този скандал ще разруши още повече авторитета на това правителство", допълни той.

В отговор на въпрос откъде са парите на Бисеров, Октай припомни, че още 2001 г. е обяснил, че при управлението на Симеон и Доган корпоративната групировка ”Възраждане" е влязла в Съвета за икономическо развитие с всички свои кадри.

”До ден днешен тези кадри са във всички коридори на властта в страната. Някой на висока политическа позиция трябва да координира тези интереси. Било то с назначаването на министри, било то назначаването на областни управители. Било то назначаването на цялото ръководство на енергетиката, които са лоби на Христо Бисеров", каза Октай. Той допълни, че корпорациите се отплащат с пари за влиянието, което им се осигурява.

"Затова всички политици в декларациите пред Сметната палата си пишат едно. Но при всички случаи дали с деца, дали със съпруги, дали с роднини имат присъствие в различни офшорни компании и си прехвърлят средствата по този начин", заключи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?