Генерал от НАТО: Русия е способна да нахлуе в Украйна за три до пет дни

Полша иска алиансът да разположи армия от 10 000 души на нейна територия

Генерал Филип Брийдлав

Русия разполага с всички необходими сили по границата на Украйна, ако реши да извърши нахлуване в страната, и може да постигне целта си за три до пет дни, заяви върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, цитиран от Ройтерс.

Определяйки ситуацията на границата като "изключително обезпокоителна", Брийдлав каза, че НАТО е засякла снощи признаци за придвижване на много малка част от руските сили, но няма индикации, че те се връщат в казармите.

"Това са много големи и много способни, и много подготвени сили", каза Брийдлав в интервю за Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

Руските сили разполагат със самолетна и хеликоптерна поддръжка, както и с полеви болници и възможности за водене на електронна война, отбелязва Ройтерс. Според Брийдлав това означава, че Русия има всичко необходимо за успешно нахлуване в Украйна.

"Смятаме, че те са готови да тръгнат и смятаме, че могат да постигнат целите си в рамките на между три и пет дни, ако получат указания да направят това", каза той.

Според Брийдлав Русия може да има няколко потенциални цели, сред които да нахлуе в Южна Украйна, за да установи сухоземен коридор към Крим, през Крим да стигне до черноморското пристанище Одеса или дори да заплаши да достигне Приднестровието.

Русия има сили и на север и североизток от Украйна, които могат да влязат в Източна Украйна, ако Москва им нареди, заяви Брийдлав. Всякакви подобни действия биха имали трайни последици за НАТО.

"Ще трябва да видим доколко нашият алианс е подготвен за една различна парадигма, едни различни правила. Ще трябва да преосмислим състоянието на нашите сили, позиционирането, обезпечаването и готовността им и така нататък", каза Брийдлав.

Генералът каза, че външните министри на НАТО са поискали от него до 15 април да изготви пакет с мерки, който ще включва подкрепления по суша, въздух и вода.

Искането на Полша

Полша е поискала от НАТО да разположи на територията ѝ 10 000 военни, за да бъде гарантирана нейната сигурност, съобщи във вторник вечерта британският вестник ”Телеграф”. В Брюксел се провежда среща на външните министри на страните от НАТО, които трябва да дадат отговор на исканията на Полша и Балтийските държави за разполагане на войски на Aлианса.

"Много е важно всички членове на НАТО да имат еднакво ниво на сигурност. Полша е 15-ият член на НАТО и за толкова време у нас се изгради само конферентен център и военна база. Бихме се радвали на по-мащабно присъсвие", казва Сикорски.

От своя страна външният министър на Холандия Франс Тимермас е заявил, че "ние не желаем никакви войски на НАТО на границата с Русия".

Вчера румънският президент Траян Бъсеску одобри искането на САЩ за разполагане на 600 американски морски пехотинци и множество военни самолети във военната база "Михаил Когалничану" в Констанца.

Искането на посолството се отнася за разполагането на елементи от бойните части на морската пехота. Това са елитни части на американската армия, фокусирани върху разрешаването на кризи. Бойната единица се състои от 600 военнослужещи и известен брой военни самолети, необходими за изпълнението на специфични мисии.

Междувременно стана ясно, че британски изтребители ”Тайфун” ще се включат в патрулите над въздушното пространство на Полша и Балтийските републики.

"Шпигел" пише за план за засилване влиянието на НАТО на Изток

Поверителен документ на НАТО разкрива план за засилване влиянието на алианса на Изток, съобщава онлайн-изданието на германското списание "Шпигел", цитирано в сряда от БТА.

Планът, изложен върху седем страници, засяга най-вече Армения, Азербайджан и Молдова и серия от практически мерки за засилване на контактите на НАТО с тези държави.

В рамките на краткосрочната цел за "насърчаване на стабилността в Източна Европа в актуалния контекст" се планира да бъдат насърчени страните от региона да повишат съвместимостта на своите армии с тези на алианса чрез съвместни военни учения и обучение на персонала. Трите страни ще бъдат окуражени да се включат в проектите на НАТО за "интелигентна отбрана" като например присъединяването им към организираната от страните-членки на Северноатлантическия пакт съвместна охрана на балтийското въздушно пространство.

За всяка от трите страни са предвидени индивидуални помощни мерки. В Молдова ще се увеличи видимостта на НАТО включително чрез изпращане в столицата Кишинев на офицер за свръзка с алианса. Обсъжда се и участието на Молдова в силите за бързо реагиране на НАТО. С Азербайджан се предвижда преди всичко засилване на сътрудничестото в областта на кибернетичната и енергийната сигурност. В Армения първостепенна задача е обучението на армията.

Страните членки на НАТО декларират, че "се ангажират с опазването на териториалната цялост, независимостта и суверенитета на Молдова, Азербайджан и Армения".

"Сигналът към Русия е ясен: НАТО няма да допусне Москва да опита да накърни територията на друга държава след Украйна", коментира "Шпигел".

Вчерашното решение на НАТО да прекрати сътрудничеството с Русия се коментира твърде сдържано в западната преса. Германският "Зюддойче цайтунг" коментира в заглавие, че НАТО вече възприема Русия като противник. Изданието съобщава, че до края на април ще бъде изработен каталог от мерки за приспособяване към новата ситуация. Става дума за разполагане на части на НАТО в източните държави членки, както и за провеждане на учения на тяхна територия.

Степените на бойна готовност ще се актуализират към по-високи и НАТО ще продължи "премерено и видимо" да показва готовността си "за сплашване и колективна отбрана срещу всяка заплаха и агресия", цитира "Зюддойче цайтунг" елементи от плановете на алианса.

Германският "Велт" коментира в заглавие: "Путин събуди НАТО от дълбокия му сън".

Британският вестник "Гардиън" отбелязва, че две десетилетия след края на Студената война правителствата на държавите от НАТО са се върнали към изначалната си мисия да защитават Европа от Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят