Генерал Шивиков отива на съд за далавери с одеяла и якета

Димитър Шивиков, сн. БГНЕС
Военна прокуратура внесе в съда обвинението срещу о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков за длъжностно присвояване на чужди вещи на обща стойност 10 225 лева, съобщиха от държавното обвинение.
 
За улесняване на присвояването той е извършил и документно престъпление
 
През 2010 г. ген. Шивиков е бил командир на българския контингент в Афанистан. Тогава на всеки национален контингент са били предоставени одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи и футболни екипи, които да раздават като безвъзмездна помощ на местното население.
 
В края на мисията обаче част от това имущество е останало нераздадено и вместо то да бъде предадено на следващия контингент от Българската армия Шивиков е разпоредил да бъде докарано у нас. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия.
 
Така на 24 август 2010 година на летище Пловдив са пристигнали по разпореждане на ген. Шивиков 104 одеяла, 87 зимни комплекта - яке с панталон, ръкавици, шал и шапка, 104 зимни якета, 135 спортни екипа , 20 топки и 18 походни легла. Част от дрехите са били с отличителни знаци, твърдят от прокуратурата. 
 
Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от военната полиция. 
 
Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице "нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор", като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия. В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.
 
Шивиков вече обясни, че по негово предложение и със съгласието на военнослужещите от мисията много малка част от помощта се е върнала в България, за да се даде на домовете за деца, лишени от родителска грижа в Брацигово, Асеновград и Калофер.
 
Според него обаче някой предварително е "докладвал" на службите в България, товарът е посрещнат от военна полиция, описан е отново и е върнат в Афганистан.
 
Първоначално военната прокуратура обвини Шивиков, че е използвал подчинените му войници, за да му ремонтират апартамента в София. Впоследствие обаче срещу него бяха повдигнати и други обвинения. Въпреки обвиненията Шивиков се кандидатира за кмет на Карлово, но загуби на балотажа от Емил Караиванов.
Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?