Генерал Шивиков отива на съд за далавери с одеяла и якета

Димитър Шивиков, сн. БГНЕС
Военна прокуратура внесе в съда обвинението срещу о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков за длъжностно присвояване на чужди вещи на обща стойност 10 225 лева, съобщиха от държавното обвинение.
 
За улесняване на присвояването той е извършил и документно престъпление
 
През 2010 г. ген. Шивиков е бил командир на българския контингент в Афанистан. Тогава на всеки национален контингент са били предоставени одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи и футболни екипи, които да раздават като безвъзмездна помощ на местното население.
 
В края на мисията обаче част от това имущество е останало нераздадено и вместо то да бъде предадено на следващия контингент от Българската армия Шивиков е разпоредил да бъде докарано у нас. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия.
 
Така на 24 август 2010 година на летище Пловдив са пристигнали по разпореждане на ген. Шивиков 104 одеяла, 87 зимни комплекта - яке с панталон, ръкавици, шал и шапка, 104 зимни якета, 135 спортни екипа , 20 топки и 18 походни легла. Част от дрехите са били с отличителни знаци, твърдят от прокуратурата. 
 
Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от военната полиция. 
 
Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице "нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор", като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия. В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.
 
Шивиков вече обясни, че по негово предложение и със съгласието на военнослужещите от мисията много малка част от помощта се е върнала в България, за да се даде на домовете за деца, лишени от родителска грижа в Брацигово, Асеновград и Калофер.
 
Според него обаче някой предварително е "докладвал" на службите в България, товарът е посрещнат от военна полиция, описан е отново и е върнат в Афганистан.
 
Първоначално военната прокуратура обвини Шивиков, че е използвал подчинените му войници, за да му ремонтират апартамента в София. Впоследствие обаче срещу него бяха повдигнати и други обвинения. Въпреки обвиненията Шивиков се кандидатира за кмет на Карлово, но загуби на балотажа от Емил Караиванов.
Споделяне
Още по темата
Още от България