Генерален спонсор на волейболния отбор се оттегли заради скандалите

Генералният спонсор на националния отбор по волейбол за Световната лига - пенсионен фонд "Доверие" - се оттегля заради скандалите.

Изпълнителният директор на компанията Даниела Петкова обясни, че прекратяват договора заради скандала и липсата на прозрачност в управлението на федерацията (БФВ).

Пред в. "Дневник" тя каза още, че след обвиненията във финансови злоупотреби и назначената проверка лично е проверила публикуваните от федерацията отчети.

"Със сигурност не разбирам от волейбол, но от отчети разбирам. От много години не съм виждала такива отчети, в които 90% от сумите за приходи и разходи да са описани в графа "други", без да има яснота какви са всъщност. Освен това е записано, че одиторите имат резерви към достоверността на отразените в отчетите задължения. Това поставя под въпрос достоверността на целия отчет. Не казвам, че той е незаконен, но сме смутени от него", обясни Петкова.

В него са записани 4.748 млн. лева разходи, от които 4.338 милиона са в графа "други", посочи тя.

От описаните 340 хиляди са административни разходи, 33 хиляди са представени като "отрицателни разходи от разлика във валутни курсове". Задълженията на федерацията за 2011 г. са 610 хил. лева.

Спонсорството е било за 300 хил. лева, от компанията вече са превели половината, но няма да искат неустойки. За финансови неразбории във федерацията алармира оттеглилият се треньор Радостин Стойчев. След изявленията му спортното министерство назначи проверка.

"Искаме да излязат резултатите от финансовата проверка и да се докаже, че няма злоупотреби. Второто ни условие е всички във волейбола отново да бъдат едно цяло, а Матей Казийски да се върне, защото без него отборът е по-слаб. Третото е възстановяването на голямата обществена подкрепа. Не искаме да имаме допирни точки с никакви организации, свързвани с каквито и да било злоупотреби. Особено чувствителни сме на тема непрозрачност и не правим никакви компромиси в тази си политика", заяви Петкова.

Тя добави, че не иска никоя от двете страни да използва прекратяването на договора като възможност за атака срещу опонентите. "Твърденията на г-н Данчо Лазаров, че си тръгваме заради Радостин Стойчев, не са верни. Отговорен по принцип е този, който управлява. Не може да имаш пълната власт, а да не носиш пълната отговорност", каза Петкова.

Вестник "24 часа" пък съобщи, че шефът на федерацията Данчо Лазаров може и да се оттегли от поста през есента, каквото условие постави Радо Стойчев.

Лазаров обмисля сериозно да се посвети на работата си в Международната федерация по волейбол (FIVB) и Европейската конфедерация (CEV), където членува от няколко години.

Споделяне

Още от Спорт