Генералите не искат повече жени в армията

Генералите не искат повече жени в армията

Генералите от Сухопътни войски се обявиха срещу широкото дамско присъствие в армията. Освен това те лансираха предложението си поделенията да бъдат охранявани от частни фирми или цивилни на щат, за да не се превръщат войниците в "скъпоплатени пазачи" и да им се губи времето.

Началникът на щаба по подготовката на Сухопътните войски ген. Иван Добрев поиска в понеделник законова регламентация на длъжностите, които да бъдат заемани от жени поради огромния наплив на девойки в редовете на професионалната българска армия. Жените - кандидати за работа в БА били много повече от мъжете и освен това вече проявявали интерес към всякакви длъжности, имало дори кандидатка за механик водач на танк.

"Има неща, които жената трябва да получава ежедневно", добави генералът, припомняйки тезата, че българският войник може и без сапун.

Разделение на длъжностите в армията вече имаше, но бе отменено заради дискриминация.

В момента в поделенията на Сухопътните войски жените процентно били между 10 и 22 на сто. Според Добрев в подразделения за бойна подготовка този процент не трябвало да бъде над 10 на сто. Добрев не уточни кои длъжности според него са подходящи за жени, но от думите му стана ясно, че не било много редно жените да се занимават с автомати и тежки оръжия.

Отношението към присъствието на дамите в БА е различно. В някои поделения се говори, че се възползват от статуса си на "слабия пол" и отклоняват деликатно част от задълженията си. Мъжете пък внимават в поведението си към тях, след няколкото секс -скандала, които избухнаха в армията. Твърди се също, че често дамите избирали кариера под пагон единствено с идеята за добре платено майчинство.

Друг основен проблем за "кашиците" е охраната на поделенията им. В момента това било осъществявано от военнослужещи, но Сухопътните войски ще предложат други варианти. След наряд войниците почивали по два дни, ако са дежурили по празниците – почивката е три дни. Така на практика се губи личният състав.

Предложението на Сухопътни войски било охраната да премине към частни фирми, избирани от шефовете на поделенията, смесена охрана или наемането на граждански лица на щат към поделенията.

Така охранителите щели да взимат 400 лева, а не като сега войници със заплата от 700 лева да са пазачи, отбеляза ген. Добрев.

Практиката шефове на поделения – мениджъри в България досега не е отбелязвала резултати, а добри цени за външните доставчици.

Проблем е и обучението на сержантите, което продължава една година. През това време тези военнослужещи де факто били в разход, а и получавали заплата, за да се учат. Това обучение трябвало да стане по-кратко.

Иначе нарушенията на дисциплината в Сухопътните войски, чиито представители основно попълват българските военни мисии зад граница, са станали "устойчиви".

Съобщено бе още, че в планирания бюджет за следващата година не достигат 60 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България