Генералите няма да имат думата за новата агенция по сигурността

Генералите няма да имат думата за новата агенция по сигурността

Свръхохраната на бизнесмена от СИК Младен Михалев – Маджо, организирана от МВР, не беше “приятна” гледка, каза в неделя премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев.

“Мисля, че имаше слабости в организацията, начинът, по който беше направено, демонстративно...охраната на този свидетел едва ли не като президент на САЩ определено прави лошо впечатление, и на мен в това число”, поясни Станишев пред бТВ.

“Достатъчно бързо” да се създаде агенция за сигурност

Премиерът не мисли, че в правителството има министри, свързани с бившата силова групировка СИК, както твърди депутатът от БСП Татяна Дончева. Самият вътрешен министър Румен Петков, който бе изслушван в депутати във връзка с ангажирането на полицията за осигуряване безопасността на Маджо, отрече приятелството си с него. Това е толкова вярно, колкото и написаното по вестниците, че “нося бели чорапи”, заяви Петков на 6 юни и още на следващия ден в пресата излязоха негови снимки от публични събития, на които той е с бели чорапи.

“Много неща се приказват в България, за това как един икономически кръг влияе върху еди-какво си политическо решение, за различни други влияния, задкулисни. И трябва да има достатъчно силна институция, която да може в новите условия, на по-високо ниво като политически контрол да се занимава с тези въпроси, и с разузнаването и с темата за  корупцията”, посочи Станишев в предаването “Реално” на бТВ.

Според него тази институция ще е Национална агенция по сигурност, към която ще преминат вътрешното разузнаване и контраразузнаване, които в момента са под шапката на МВР.

В началото на месеца, когато Станишев обяви намерението да прави такава агенция,          Румен Петков заяви, че би било грешка Национална служба “Сигурност” (НСС) да бъде извадена от МВР.

В отговор на този въпрос премиерът заяви в неделя, че в новата агенция няма да влязат външното разузнаване, което е под контрола на президента, както и външното военно разузнаване. “Тази агенция би трябвало да има по-скоро вътрешни функции, а не външни”, обясни Станишев.

По думите му новият орган трябва да се структурира “достатъчно бързо”, с ясни законови рамки, регламенти, в т.ч. по отношение на контрола върху нея, за да не се превръща в нова Държавна сигурност.

Каква ще бъде структурата на тази агенция е въпрос на експертно обсъждане, каза Станишев. “Но експертното обсъждане, искам да подчертая, на генерали от МВР или от Министерството на отбраната...не може да подмени политическата воля”, уточни премиерът.

Според социалисти създаването на агенцията е начин да се ограничи властта на вътрешния министър Румен Петков, който е близък на президента Първанов и има доста силни позиции в БСП, поради което Станишев не може да го извади от правителството.

Премиерът се ангажира да следи Тадаръков

По повод репутацията на новия директор на фонд “Земеделие” Димитър Тадаръков, чиято фирма фигурира в Бялата книга на кредитните милионери, Станишев каза, че още когато кандидатурата била предложена от ДПС министъра Нихат Кабил, той помолил за справка.

“Неговата фирма присъства в един период. Г-н Тадаръков е член на Надзорния съвет на "Насърчителна банка" в продължение на последните години. Той е лицензиран финансист от БНБ и не би трябвало и той, и който и да било друг, да си прави илюзии, че ще прави каквото му хрумне в разплащателната агенция или във фонд "Земеделие", защото самата обществена чувствителност, а и моят ангажимент ще гарантира, че тези средства от ЕС, които ще се насочват към селскостопанските производители, ще бъдат разходвани по подходящия начин”, заяви премиерът.

Няма нови оставки на министри от НДСВ

Станишев отрече при него да има подадени оставки на министри от НДСВ, каквито слухове се появиха във връзка с конфликтите в царската партия.   

В неделя Станишев заяви пред бТВ, че въпросът за смени на министри от НДСВ не е поставян пред него и от Симеон Сакскобургготски. “Винаги сме готови да водим разумен диалог, но убеден съм, че и той оценява работата на всеки един министър съобразно свършеното от него, а не съобразно някакви конюнктури”, каза Станишев.

Загубихме от “виртуална”, “популистка”, “медийна” сила

Станишев изрази безпокойството си, че на изборите за Европейски парламент през май БСП загуби 200-250 хиляди твърди привърженици. Той определи партия ГЕРБ на Бойко Борисов, която спечели изборите, като “виртуална политическа сила, силно популистка, от медийна сила, за която се знае само името на лидера и на формалния председател, но не се знае нито кого представлява, нито какво ще прави, ако вземе властта, каква е програмата”.

Премиерът и лидер на БСП увери, че приетите на соцконгреса решения за увеличаване на пенсиите и заплатите в бюджетната сфера паралелно с намаляване на облагането за хората с ниски доходи е “много добре разчетено финансово”.

“Ние не бихме си позволили да рискуваме финансовата стабилност на страната”, каза Станишев и допълни, че БСП си е научила урока от управлението през 1995-1996 г., когато икономиката и фиска се сринаха под натиска на хиперинфлация.

Той повтори, че тройната коалиция не е създадена, за да се обичат, а да вършат конкретна работа и че в БСП настроенията не са по-топли по отношение на коалицията, особено в НДСВ. На извънредния конгрес на социалистите в неделя Станишев им каза, че няма да ги пита да излизат ли от коалицията, за да не стане “беля”. Преди десетина дни на извънредния конгрес на НДСВ делегатите спонтанно подкрепиха излизане от коалицията, но такова решение, което е против волята на лидера Сакскобургготски, не бе официално подлагано на гласуване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?