Генералният директор на ББС се оттегли след избухналия сексскандал в медията

Генералният директор на ББС се оттегли след избухналия сексскандал в медията

Генералният директор на ББС Джордж Ентуисъл подаде оставка в неделя, само два месеца след встъпването си в длъжност, след като не успя да се справи с избухналия скандал за сексуални злоупотреби с деца, който хвърли в смут 90-годишната държавно финансирана медия, съобщи Ройтерс.

Ентуисъл беше изправен пред сериозни критики след като конкурентна медия отправи обвинения миналия месец, че един от най-известните водещи на ББС - покойният Джими Савил, е сред извършителите на най-много сексуални посегателства във Великобритания.

Критиките се засилиха след като ББС излъчи телевизионен материал, в който бивш британски политик беше погрешно обвинен в сексуални злоупотреби с деца. В петък телевизията се извини за допуснатата грешка.

"Реших, че най-почтеното нещо, което мога да направя, е да подам оставка от поста генерален директор", заяви Ентуисъл.

Аферата предизвика криза в ББС. Британската обществена радиотелевизионна корпорация бе обвинена, че е прикривала Джими Савил. След избухването на скандала, ББС поднесе своите извинения и започна вътрешно разследване, за да установи причините, поради които предаване, посветено на предполагаемите сексуални посегателства на Савил, не е било излъчено в края на миналата година.

Британската полиция разследва твърденията, че Савил, който водеше детски предавания по ББС, е извършвал в продължение на шест десетилетия сексуални посегателства над жени, сред които момичета на възраст около 12 години, включително в помещенията на британската радиотелевизионна компания.

Полицията съобщи, че е открила около 300 потенциални жертви.

Ентуисъл заяви миналия месец, че не може да изключи предположенията, че през 70-те и 80-те години на 20 век, когато Савил беше на върха на славата си, в ББС може да е съществувал педофилски кръг.

Той обаче отхвърли обвиненията, че ръководството на ББС се е опитвало да прикрие твърденията срещу Савил, който почина миналата година, или да попречи на една от новинарските програми на медийната компания да проведе разследване.

По повод на скандала и оставката на генералния директор председателят на Надзорния съвет на ББС лорд Патън заяви в неделната програма на Ендрю Мар, че корпорацията се нуждае от пълномащабно преразглеждане на структурата на ръководството.

По думите на Патън той смята да остане на поста си, докато се възстанови доверието на обществеността към корпорацията. Той каза още, че новият генерален директор ще бъде назначен до "няколко седмици".

Споделяне

Още по темата

Още от