Генералният директор на БНР подаде оставка

Генералният директор на БНР подаде оставка

Генералният директор на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков е подал оставка.

"Депозирах молба за предсрочно прекратяване на договора ми за управление на БНР, считано от 06.08.2021 година. Мотивите са дълбоко лични, поради което искрено моля за въздържаност от анализи и коментари", съобщи Балтаков в писмо до служителите, цитиран от БНР.

"За мен беше и привилегия, и невероятна възможност да управлявам БНР в един толкова повратен момент в историята на организацията. (...) Вярвам, че Съветът за електронни медии ще подбере ръководител, който не е обвързан с политически или икономически интереси и който ще продължи работата по трансформацията на организацията. Желая на всеки един от Вас успех и просперитет", допълва Балтаков.

Оставката на Андон Балтаков ще бъде разгледана на заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ) в петък, когато ще бъде определено кой ще изпълнява длъжността, докато в тримесечен срок бъде избран нов генерален директор на БНР. "Като отсега мога да кажа, че първите хора от БНР, на които аз ще се обадя лично, за да ги поканя да поемат длъжността, са госпожа Силвия Великова и господин Петър Волгин", каза председателят на СЕМ Бетина Жотева пред националното радио.

Това не е първият път, в който Балтаков обявява, че напуска заемания от него пост. През октомври миналата година той обяви, че подава оставка, но тогава бе в знак на протест. Причината бяха предложените промени в Закона за радиото и телевизията. Шефът на националното радио обяви, че публикуваният за обсъждане законопроект не е този, около който се е обединила работната група, създадена за написването му. Тогава в ефира на радиото отново започна да звучи известната песен на "Бийтълс" Let it be, която е символ на протестите в БНР още от 90-те години на миналия век.

По-малко от 10 дни, след като депозира първата си оставка, Балтаков я оттегли и реши да остане в радиото.

Балтаков стана генерален директор на БНР в началото на 2020 г. Управителният съвет обаче му е наследство от предходния шеф на радиото – Светослав Костов, чийто мандат бе прекратен предсрочно от СЕМ заради безпрецедентното замлъкване на програма "Хоризонт" и опита дългогодишната журналистка Силвия Великова да бъде свалена от ефир през 2019 г. През юни миналата година публично си пролича, че има напрежение между заварения УС и Балтаков.

През април тази година Балтаков изпрати писмо до тогавашния премиер Бойко Борисов с недоумение защо се намалява бюджета на радиото с близо 450 000 лева, докато за БНТ и БТА се отпускат допълнителни пари. Тогава той определи подобна политика спрямо БНР като "тенденциозна и преднамерена".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?