Генералният секретар на НАТО поиска Русия да разсекрети "Новичок"

Генералният секретар на НАТО поиска Русия да разсекрети "Новичок"

НАТО призова Русия към пълно разсекретяване на програмата “Новичок“ пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата му с министъра на вътрешните работи на Великобритания Борис Джонсън, съобщава руският вестник “Коммерсант“, цитиран от Фокус.

Столтенберг напомни също, че отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал е атака на територията на една от страните в НАТО. Алиансът осъжда подобни действия и предлага на Великобритания своята помощ в разследването, подчерта норвежкият политик.

Генералният секретар на НАТО добави, че отравянето в Солсбъри попада сред други “груби действия” на Русия, включително опити да дестабилизира Източна Украйна, вмешателство в демократичните процедури на Запада и кибератаки. В тази връзка Столтенберг обеща, че Русия няма да ѝ се отдаде да “разцепи” Алианса.

Сергей Скрипал и неговата дъщеря бяха отровени в град Солсбъри на 4 март. По версиите на Лондон за покушението е използван нервно- паралитичния газ “Новичок“, разработен в Русия. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей обвини Москва за отравянето на 66-годишния бивш офицер от ГРУ.

Борис Джонсън приветства “силата и решителността" на британските съюзници, които демонстрираха подкрепа за Лондон. По думите му администрацията на руския президент разпространява “купчина лъжи”, за да прикрие ролята на Москва в отравянето Скрипал.

Противно на твърденията на Русия, първият дипломат на Лондон увери, че Обединеното кралство действа "в съответствие с Конвенцията за забрана на химически оръжия".

“Междувременно отричанията на Русия стават все по-абсурдни. В един момент те казват, че никога не са произвеждали “Новичок“, после твърдят, че са го произвели, но всички негови запаси са били унищожени. Тогава отново казват, че са направили “Новичок“, всички запаси са били унищожени, но някои от тях загадъчно са попаднали в Швеция, в Чешката република или в Словакия, или в САЩ, или дори в Обединеното кралство. Мисля, че това, което хората могат да видят, е, че това е класическа руска стратегия, която се опитва да прикрие иглата на истината в купа сено на лъжи и омагьосване", категоричен бе Джонсън.

Според британския външен министър 12 години след убийството на Александър Литвиненко в Лондон руснаците “вече не могат да заблудят никого" и че много страни от НАТО са били засегнати от “злонамерено или разрушително руско поведение".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят