Генералният секретар на НАТО пристига следващата седмица в София

Генералният секретар на НАТО пристига следващата седмица в София

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристига на изненадващо двудневно посещение в четвъртък, твърди в неделя вестник "Сега", като се позовава на неназовани правителствени източници.

Изданието отбелязва, че визитата е броени дни след като в България беше един от заместниците на Расмусен - Тери Стаматопулос. Той се включи в честванията по случай 10-годишнината от влизането на страната ни в алианса. Заедно с него пристигнаха и генералните мениджъри на някои от най-ключовите агенции на НАТО. Така визитата на Стаматопулос беше възприета като задължителното протоколно присъствие за подобен тип чествания.

Именно заради това посещението на Андерс Фог Расмусен е изненадващо и очевидно ще мине под знака на кризата в Украйна и Крим, пише „Сега”. Официално визитата е в отговор на поканата на президента Росен Плевнелиев, която той отправи на срещата си със Стаматопулос. По неофициална информация тя е предвидена много по-рано.

Засега програмата на Расмусен включвала срещи с президента, премиера и министрите на отбраната и на външните работи. В четвъртък той ще изнесе лекция във Военната академия. Това ще е последната визита на генералния секретар преди края на мандата му. За негов наследник беше вече номиниран бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг.

Споделяне

Още по темата

Още от България