Генералният секретар на НАТО пристига следващата седмица в София

Генералният секретар на НАТО пристига следващата седмица в София

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристига на изненадващо двудневно посещение в четвъртък, твърди в неделя вестник "Сега", като се позовава на неназовани правителствени източници.

Изданието отбелязва, че визитата е броени дни след като в България беше един от заместниците на Расмусен - Тери Стаматопулос. Той се включи в честванията по случай 10-годишнината от влизането на страната ни в алианса. Заедно с него пристигнаха и генералните мениджъри на някои от най-ключовите агенции на НАТО. Така визитата на Стаматопулос беше възприета като задължителното протоколно присъствие за подобен тип чествания.

Именно заради това посещението на Андерс Фог Расмусен е изненадващо и очевидно ще мине под знака на кризата в Украйна и Крим, пише „Сега”. Официално визитата е в отговор на поканата на президента Росен Плевнелиев, която той отправи на срещата си със Стаматопулос. По неофициална информация тя е предвидена много по-рано.

Засега програмата на Расмусен включвала срещи с президента, премиера и министрите на отбраната и на външните работи. В четвъртък той ще изнесе лекция във Военната академия. Това ще е последната визита на генералния секретар преди края на мандата му. За негов наследник беше вече номиниран бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Как си обяснявате акцията на прокуратурата с обиски и арести в президентството?