Генералният секретар на НАТО приветства новата стратегия на Тръмп за Афганистан

Генералният секретар на НАТО приветства новата стратегия на Тръмп за Афганистан

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днес новата стратегия на САЩ за Афганистан и Южна Азия, обявена от американския президент Доналд Тръмп, съобщиха световните агенции.

"Приветствам новия, основан на конкретните условия подход на президента Тръмп към Афганистан и региона", заяви Столтенберг.

"Съюзниците от НАТО и партньорите вече са поели ангажимент за увеличаване на нашето присъствие в Афганистан", каза той.

"НАТО остава напълно ангажирана с Афганистан и аз с нетърпение очаквам да обсъдим пътя напред с министъра (на отбраната на САЩ Джеймс) Матис и нашите съюзници и международни партньори", заяви Столтенберг.

Той призова афганистанците да работят за политическо уреждане и прикани страните в региона да направят всичко възможно, за да затворят убежищата за екстремистките групи.

"Нашата цел продължава да е да гарантираме, че Афганистан никога повече няма да стане безопасно убежище за терористи, които да нападат собствените ни страни", каза Столтенберг.

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън приветства ангажимента на Тръмп да засили военната кампания срещу талибаните в Афганистан.

През юни Великобритания заедно с други европейски съюзници обеща още войски в подкрепа на афганистанската армия.

Фалън каза, че е разговарял вчера с Матис по телефона и двамата са се съгласили, че въпреки предизвикателствата трябва да се придържат към курса в Афганистан, за да помогнат за укрепване на крехката му демокрация и намаляване на терористичната заплаха за Запада.

Афганистанският президент Ашраф Гани каза, че е благодарен на Тръмп за ангажимента му да остави американските войски във войната срещу талибаните.

Китай защити своя съюзник Пакистан, след като Тръмп каза, че САЩ повече не могат да мълчат за "безопасните убежища" за бойци на пакистанска територия, и предупреди Исламабад, че може да загуби много, ако продължава да приютява терористи.

Говорителка на китайското външно министерство заяви, че Пакистан е на фронтовата линия в борбата с тероризма, като е правил "големи жертви" и е давал "важен принос" в тази насока.

Представител на руското външно министерство каза, че Москва не вярва, че новата стратегия на Тръмп за Афганистан ще доведе до значителни положителни промени в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят