Генералният секретар на ООН: Ако САЩ се отдръпнат, други ще поемат лидерската роля

Антониу Гутериш

Ако Съединените щати се отдръпнат като глобален лидер, други страни ще поемат ръководната роля в света, предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Ройтерс.

Гутериш каза в Нюйоркския университет, че се опитва да убеди администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп колко е ценно да инвестира в чуждестранна помощ и дипломация.

"Не само руснаците и китайците завземат терен. Ако погледнете Саудитска Арабия, Турция, Иран, регионалните сили в много части от света - когато големите сили освободят някакво пространство, те ще го заемат", каза Гутериш. Той предупреди, че "ако оставяте празно пространство, което да бъде завзето от други, може да създавате проблем за собствената си вътрешна сигурност".

Тръмп предложи да намали американския бюджет за дипломация и помощ с около една трета, или близо 19 милиарда долара, припомня Ройтерс. Той обаче трябва да бъде приет от Конгреса, а и републиканците, които контролират и двете камари, и демократите дадоха да се разбере, че не подкрепят такива драстични съкращения.

САЩ са страната с най-голяма финансова вноска в ООН. Те осигуряват 22 процента от основния бюджет на световната организация и 28,5 на сто от нейния бюджет за мироопазващи операции.

Споделяне

Още от Свят