Генералният секретар на ООН остана невредим при взрив в Багдад

Генералният секретар на ООН остана невредим при взрив в Багдад
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун остана невредим след като взрив разтърси сградата, в която той даваше съвместна пресконференция с иракския министър-председател Нури ал Малики, излъчвана на живо по телевизията.

Дребни късчета мазилка се посипаха от тавана над Бан Ки-мун. Генералният секретар не пострада, но се прикри зад подиума, предаде АП. За миг на лицето му се изписа уплаха, отбелязва агенцията.    Телохранител на иракския премиер посегнал да го прикрие, но Малики казал: "Няма нищо". Бан Ки-мун обаче бързо се съвзе от стъписването и пресконференцията продължи.

В четвъртък генералният секретар на ООН пристигна на първата си визита в Ирак след като оглави ООН пред януари т.г.

Говорителят на ООН Мари Окабе каза, че става дума за ракетно нападение на открито място, намиращо се на около 100 метра от комплекса, в който се е провеждала пресконференцията.

Бан Ки-мун е добре и ще продължи визитата си в Близкия изток както е планирано, добави Окабе.

В момента на експлозията телевизионните камери леко са потреперили, на кадрите, които по-късно бяха разпространени, се вижда как генералният секретар на ООН се опитва да се прикрие. Иракският премиер, който седеше до него, не направи такъв опит, предаде ББС.

През 2003 г. бившият посланик на ООН в Ирак Серджо Виейра де Мело и още 21 души загинаха при мощна експлозия, която разруши почти изцяло централата на ООН в Багдад.

Генералният секретар каза пред журналисти, че срещата му с Малики е преминала много добре и даде висока оценка за неговата работа. Обсъдено по-голямо присъствие на ООН в Ирак след подобряване на ситуацията там.

“ООН участва активно и помага на иракския народ чрез различни средства – хуманитарно, икономическо и политическо съдействие”, каза Бан.

Дейностите на организацията обаче са ограничени заради липсата на сигурност.

Посещението на Бан става в деня, когато американски представители казаха, че са задържали двама братя, единият от които е свързан с радикалния шиитски духовник Моктада Садр, във връзка с убийството на петима американски войници през януари в Кербала.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?