Генералният секретар на ООН поиска от Европа да направи повече за бежанците

Генералният секретар на ООН поиска от Европа да направи повече за бежанците

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова днес европейските страни да положат повече усилия за стотиците хиляди бежанци и мигранти на континента, предадоха осведомителните агенции от Ню Йорк.

"Приканвам Европа да направи повече", заяви Бан при откриването на общополитическата дискусия на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Той напомни, че след Втората световна война жителите на Стария континент са искали помощ от целия свят.

"Трябва да реагираме, следвайки определени критерии на международното хуманитарно право, правата на човека и обикновеното състрадание. Трябва да се борим с дискриминацията. В 21-и век не трябва да строим огради или стени", заяви генералният секретар на ООН.

За пръв път Бан Ки-мун призова Международният наказателен съд да бъде сезиран за ситуацията в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

"Невинни сирийци плащат цената на варелните бомби и тероризма. Ужасяващите престъпления не трябва да останат безнаказани", каза той.

Пет страни държат ключа към политическо решение в Сирия - Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Турция и Иран, заяви Бан.

Сирийският конфликт "е задвижван от регионални сили и съперничества", отбеляза той.
Бан изрази надежда, че единна позиция на Съвета за сигурност за Иран ще съдейства за решаването на конфликтите в Сирия и Украйна.

Всички страни по конфликта в Йемен трябва да седнат на масата за преговори и да решат тази криза чрез диалог, заяви Бан. "Ще бъда съвсем ясен: няма военно решение на този конфликт", подчерта той. "Всички страни в конфликта демонстрират пренебрежение към човешкия живот, но мнозинството жертви са предизвикани от въздушните удари. Призовавам да се прекратят бомбардировките, които също така разрушават йеменските градове, инфраструктура и културно наследство", каза Бан.

Около 100 милиона души по света в момента се нуждаят от хуманитарна помощ, заяви генералният секретар на ООН. "Страданията на хората днес са достигнали равнище, невиждано от цяло поколение. 100 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ. Най-малко 60 милиона души са били принудени да напуснат домовете си или да избягат от страната си. ООН помоли за почти 20 милиарда долара, за да се справи с нуждите през тази година - това е шест пъти повече, отколкото преди десет години", заяви Бан.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?