Генералният секретар на ООН: Сирия се разпада

И правителство, и бунтовници извършват престъпления срещу човечеството

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че Сирия се разпада и отправи призив към международната общност да подкрепи американско-руската инициатива за преговори между режима и опозицията, предаде Асошиейтед прес. Бан каза, че конфликтът има дълбоки политически корени и няма да бъде решен с военни средства, дори страните в него и някои техни поддръжници да смятат, че военно решение е възможно.

"Сирия се разпада пред очите ни. Хаосът създава благодатна почва за радикализъм и все повече застрашава регионалната стабилност", заяви Бан в послание до среща в Техеран, посветена на Сирия.

"Призовавам всички страни да използват влиянието си, за да съдействат за пресичане на доставките на оръжие и да убедят групи от чужбина да изтеглят бойците си от Сирия", добави генералният секретар на ООН в посланието.

Той заяви пред журналисти в Ню Йорк, че САЩ, Русия и ООН все още не успяват да решат редица проблеми, свързани с бъдещата международна конференция за Сирия, включително да насрочат дата за нея. Инициативата за такава конференция бе подета в началото на май от държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров, напомня Франс прес.

"Водят се активни консултации между Обединените нации, Съединените щати и Русия, но има множество елементи, които трябва да изясним", каза Бан пред журналисти. "Още не сме определили взаимно приемлива дата за срещата", добави той.

Други въпроси, по които няма яснота, са списъкът на участниците и кой ще представлява сирийската опозиция, която според него трябва  да присъства обединена на конференцията. "Преди да отправим поканите, трябва да изясним всички тези елементи. Засега не мога да ви кажа точно кога ще се състои тя, но сме поели ангажимент това да стане възможно най-бързо", посочи генералният секретар на ООН.

Същевременно ръководителят на анкетната комисия на ООН за Сирия Паулу Пинейру заяви, че сирийските бунтовници, вярващи в демокрацията и привърженици на светска държава, днес са малцинство. Пинейру следващата седмица ще представи доклад, окачествен от него като "ужасяващ", съобщи Франс прес.

"Днес мнозинството от бунтовниците са далеч от мисълта за демокрация, те имат други стремежи", заяви пред журналисти Пинейру, чиято комисия разследва нарушенията на човешките права в Сирия.

"Историческите бунтовници демократи, които истински вярваха, че Сирия може да бъде светска държава, държава за всички, днес са малцинство", добави Пинейру след изслушване при закрити врати в комисията за външна политика на френското Национално събрание /долната камара на парламента/.

Сред бунтовническите групи все повече вземат връх ислямистите, били те независими, салафисти или джихадисти.

Фронтът Ан Нусра, който е начело на боевете срещу сирийския режим, на 10 април обяви вярност към лидера на Ал Каида, Айман аз Зауахири.

Комисията Пинейру, създадена през 2011 г. от Съвета по правата на човека към ООН, на 4 юни ще оповести петия си доклад. По думите на Пинейру, докладът е "ужасяващ", а членът на комисията Карла дел Понте, бивш главен прокурор на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, споменава за престъпления "с невероятна жестокост".

"Никога не съм виждала подобно нещо, дори в Босна, добави Карла дел Понте. Тя посочи, че този доклад, подобно на предишните, ще изобличи военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени както от сирийски режим, така и от бунтовниците.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?