Генералската битка за София може да разчисти терен за десния кандидат

Генералската битка за София може да разчисти терен за десния кандидат

Издигането на кандидатурата на бившия ДС-генерал Бригадир (Бриго) Аспарухов за кмет на София от страна на БСП може да се окаже коз в полза на подготвяния общ претендент на десните за "Московска" 33. Лидерът на СДС Пламен Юруков коментира, че червената номинация може да събере по-голяма подкрепа за десния кандидат, защото има хора, които без да са пристрастни към дясното или лявото, са чувствителни към темата за структурите на спец службите и милиционерите и биха предпочели те да стоят настрана. 

Така при изваждането на достойна номинация десните имат шанс хората, които не подкрепят Бойко Борисов, но и не разпознават Аспарухов, да дават своя глас за техния претендент. Другата възможност е хората въобще да не отидат пред урните и надпреварата за София да се реши от привържениците на двамата генерали.

В голяма степен обаче победата в битката за София зависи и от поведението на НДСВ, откъдето засега няма сериозни позиции и заявки за подкрепа на Борисов или на кандидата на БСП. Очаква се в понеделник жълтата партия да каже своите ходове в предстоящите местни избори в столицата.

Бриго Аспарухов се счита за близък до лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който като премиер през 2002 г. се опита да назначи генерала за координатор по сигурността и на спец службите, но не успя след натиска на САЩ и НАТО. Чуждестранните партньори обърнаха внимание върху миналото на Аспарухов, който 30 години работи за държавна сигурност, а като шефа на Националната разузнавателна служба (НРС) през 1992 г. става основен фактор за свалянето на първото демократично правителство.  Срещу ДС-генерала имаше, но бе прекратено обвинение от прокуратурата за длъжностно престъпление в качеството му на директор на НРС,заради унищожени документи за агент "Румянцев",под чието име се крие бившият шеф на Банка за земеделски кредит - Атанас Тилев, близък до него и до Сакскобургготски.

Според лидера на БСП Сергей Станишев обаче "дрън-дрън" били коментарите, че името на Аспарухов е компрометирано. На годишната среща на БСП на 1 септември на Бузлуджа той заяви, че "Аспарухов е истински генерал от българското разузнаване, който е работил за националната сигурност". "Нито той има основание да се срамува от биографията си, нито партията", заяви Станишев и прикани "онзи, който му се занимава с глупости, да се занимава".

Премиерът описа кандидата на БСП като човек с харизма, воля за борба и умеещ да води диалог, което щяло да му помогне в набирането на подкрепа от симпатизанти на други политически сили за втория тур на местните избори наесен.

Кмет на МВР

София е далеч от европейските разбирания за европейска столица, коментира самият Аспарухов пред симпатизантите на БСП, събрали се на Бузлуджа в събота Той призова младите хора да слушат много внимателно какво им обещава сегашният кмет на София Бойко Борисов. Според него несериозното и арогантно говорене на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов неглижира държавните институции, държавността и целия народ. И по тази причина на кметския стол най-накрая трябвало да седне човек, който е с обърканите понятия ту на кмет, ту на политически лидер. Кандидатът на левицата квалифицира като фатална грешка смесването на кметството с политическото строителство.

“Аз не искам да съм тартор на държавата, какъвто иска да се представя днешният кмет. Не искам да бъда кмет и висш служител на Министерството на вътрешните работи (МВР)”, каза пред червените симпантизанти Бриго Аспарухов и допълни, че досегашният му опит ще му помогне в битката за София. Според него, дебатът в софийската организация на БСП за избор на кандидат-кмет на партията е показал, че членовете на партията са здраво организирани и с “дълбоки демократични принципи”.

При вътрешното гласуване в софийската организация на БСП Бриго Аспарухов победи с два гласа другия кандидат на БСП – Георги Кадиев, който доскоро беше заместник-министър на финансите.

Разочарованието си от издигането на кандидатурата на Бриго Аспарухов, изрази опонентът му в София Бойко Борисов. Той очаквал,  че "тези партийни лидери, които стоят в сянка и дават мнение по всички въпроси, ще излязат и ще се преборят в един мажоритарен избор поне". Очаквах, че в Румен Овчаров поне нещо мъжко ще има и ще излезе, а няма да се крие зад Бриго,Татяна Дончева и еди кой си, допълни той, подчертавайки отново, че противникът на ГЕРБ е тройната коалиция и хората, които стоят зад нея.

Страхът да не се повтори резултата, който БСП получи на изборите за депутати в европейския парламент, полупризнания за провали в управлението и традиционните заклинателни фрази за “стягане на редиците” сред червените симпатизанти,  маркираха изказванията на БСП-лидера Сергей Станишев и останалите партийни водачи. Пред множеството симпатизанти беше посочен и основният опонент на предстоящите избори – политическото формирование ГЕРБ и неговият лидер - кмета на София Бойко Борисов.

“Сигурно ще чуете много обещания от новосъздадени партии и сдружения. Не слушайте какво ще ви кажат, а гледайте какво ще направят”, каза министърът на културата Стефан Данаилов. Това беше и основният призив на всички кандидат-кметове на БСП от райони със силни кандидати на ГЕРБ. 

“Бяхме смутени, че голяма част от нашите симпантизанти не излязоха да гласуват за европейските избори”, призна от трибуната Стефан Данаилов. Но днес трябва да говорим, че на предстоящите избори за кметове и общински съветници трябва да спечелим, каза той пред събралите се около 35 хил. души на Бузлуджа, по данни на БСП.

Пред урните вместо пред телевизорите

Сергей Станишев подкани от трибуната съпартийците си да подкрепят кандидатите, зад които партията застава на предстоящите местни избори.  “Не да си седите по къщите и да гледате телевизия, а да излезете и да свършите своята работа”, призова ги той. Успешните кметове на БСП трябвало да се подкрепят, защото предстоящата предизборна кампания ще е “с много атаки срещу левите кандидат-кметове, много лъжи и компромати”. А през последните четири години БСП-представители в местната власт били направили много за страната. Те строили улици, водопроводи, училища и детски градини, усвоявали европари и са обучавали кадри, които да правят проекти за усвояването на бъдещите средства от ЕС, поясни Стефан Данаилов.

Сред най-големите постижения на левицата, на Бузлуджа беше посочено членството на страната ни в Европейския съюз. “Постигнахме това и се гордеем”, каза лидерът на партията Сергей Станишев, допълвайки, че заслугите на БСП били в гарантираното от тях членство.

Европарите – за общината, не са определени хора

Профилът на левия кмет,  в когото червените симпантизатни трябва да припознаят своя кандидат, бе описан от Станишев като честен човек, който мисли за напредъка на своята община и успява да усвоява парите от европейските структурни фондове за всички граждани на съответната община, а не за “някои определени хора”.

Сред приоритетните задачи на бъдещите кметове на левицата, посочени от Станишев, са подобряването на инфраструктурата и непрекъснатото информиране на обществеността за работата, който вършат. “Трябва да обяснявате и защо не може да се реши даден проблем”, обърна се към кандидат-кметовете на БСП лидерът на партията. Около 150 претенденти за кметове, част от тях настоящи, присъстваха на годишната среща в Бузлуджа.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?