“Генералският дебат”: Бриго като полицай на разпит, Бойко в кръгова отбрана

“Генералският дебат”: Бриго като полицай на разпит, Бойко в кръгова отбрана

Чрез намеци за мътно минало, умерено агресивен тон, непрестанен натиск и блокада на опонента със забележки, въпроси и коментари кандидатът на БСП за столичен кмет Бриго Аспарухов не позволи на лидера на ГЕРБ и кандидат за втори кметски мандат Бойко Борисов да отбележи нито един гол в първия и последен пряк диспут между двамата по време на настоящата кампания. “Генералският сблъсък” се проведе в сутрешния блок на бТВ, чийто водещ Николай Бареков обяви двамата участници като “титаничните представители на двете основни партии в тези избори”.

Без да спира да напада Борисов, бившият щатен офицер от Държавна сигурност и бивш шеф на разузнаването Бриго Аспарухов не изведе докрай нито една от атаките, не даде възможност на досегашния кмет да даде що годе смислен отговор по който и да е въпрос, като същевременно се измъкна от дебата без да представи каквото и да е от управленската си програма.

Това е вторият дебат на Борисов в настоящата кампания след този с кандидата на “Алианс за София” Мартин Заимов преди десет дни. Борисов бе поставен в неприсъщата му роля да се защитава, атакуван за несвършена работа, което го извади от устойчивата му роля на раздаващ закани, оправдания и обвинения, когато е сам в дружелюбно медийно обкръжение. 

Очакванията, че Аспарухов може да “уплътни” с някакви нови данни своите и на съпартийците си твърдения, че Бойко Борисов е “мутра” със съмнително минало, не се оправдаха. “Разведката” само продължи с намеците и подаде на Борисов червена папка със статията на авторитетно американско списание отпреди няколко месеца, в която се твърди, че бившият главен секретар на МВР и настоящ столичен кмет е свързан с мафията. В своя защита Борисов успя само да повтори, че тоя материал бил “поръчан” от негови противници в България.

Съдържанието на дебата бе в следния дух: 

“Аспарухов: Г-н Борисов, управлявате София от 2005 г. От 1989 г. управлява София десницата. Вие, какво се различават петнайсетте години преди вас?
Борисов: С много неща.
Аспарухов: С какви неща? Решихте проблема на транспорта ли?
Борисов: Разбира се.
Аспарухов: Вижте какъв е проблемът на улиците.
Борисов: И вчера...
Аспарухов: Няма вчера, няма утре. Решихте едно “Цариградско шосе” и станахте нарицателен с...
Борисов: Моля?
Аспарухов: Не ме молете, казвам ви какво е станало. Цяла София говори за “Цариградско шосе”, така нареченото “Цариградско море”.
Борисов: Какво говори?
Аспарухов: Говори това, че не сте го оправили.
Борисов: А за “Ботевградско шосе” говори ли?
Аспарухов: Единственото, което се опитахте да направите, е едно шосе, и вие не успяхте да го направите като хората. Тепърва предстои да се види защо...”.

В същия дух Аспарухов притисна Борисов за прословутото откриване на езерото “Ариана”, застроено с частни заведения, за превръщането на “Витоша” в пешеходна зона, без да е решен въпросът с обходните пътни маршрути, за непостроения завод за боклук, за неразвалената концесия за водата, за “заменките”, за “прегърнатото наследство на модела “Софиянски”.

“Вие обяснявате на хората защо живеят трудно, а не им давате решения на това”, разкри в ефир Аспарухов “тайната” на бойкоборисовото поведение.

Борисов успя да отвърне, че не общината, а държавата определя цената на водата и правителството е виновно да няма завод за боклук, но от друга страна, колкото и да се карат с премиера Станишев, работят заедно за София и са направили първа копка за ремонта на Околовръстното.  

По време на едночасовия диспут без отговор остана въпросът какво е правил Бриго Аспарухов в кабинета на Бойко Борисов “през юли или август” т.г. и на какво се основават дългогодишните им контакти. Когато стана дума за това, Борисов определи Аспарухов като “най-близкия човек на Симеон Сакскобургготски”, а бившият шеф на разузнаването поиска Бойко да го “гледа в очите” и на няколко пъти му каза, че лъже.

“Аспарухов прави така, че повече не искам да знам за него”, на съвестта му “тежат толкова много неща”, каза Борисов. След това бяха разменени реплики от сорта:

“Аспарухов: Ами охранявахте Тодор Живков, Зюганов и много други знайни и незнайни герои от подземния свят...Фирмите, в които сте участвали…
Борисов: И тези фирми са публични и всички ги знаят.
Аспарухов: Вие просто сте работили с хора, които сега искате да ги отстраните, и вашият стил е всички ваши познати и непознати, щом не са ви угодни, да ги ритате, т.е. да ги отстранявате…
Борисов: Аз сега съм вече сигурен, че съм постъпил и с вас правилно.
Аспарухов: Имате и голяма сила, финансова.
Водещ: Как сте постъпил с него?
Борисов: Вече съм убеден, че съм бил прав.”

Към края на разговора водещият пожела да изясни какво са си говорили Борисов и Аспарухов, когато са се срещали и “кой казва истината и кой лъже”.

“Не ме интересува вече. Г-н Аспарухов не е сред моите приятели”, отвърна Борисов. Аспарухов не му остана длъжен: “Вие отдавна не ме интересувате, но ме интересува София и искам да отговорите на софиянци”.

“Борисов: “Ариана” стана едно прекрасно езеро.
Аспарухов: О, да.
Борисов: Езерото в “Дружба” стана прекрасно.
Аспарухов: Отидете де го видите, драги съграждани, “Ариана” и вижте какво говори кметът, че било прекрасно.
Борисов: Е, не е ли прекрасно?
Аспарухов: Четири заведения сте направили там. Чии са тези заведения?
Борисов: Какво лошо?
Аспарухов: Лошото е, че няма как да бъде за отдих и почивка на гражданите.
Борисов: Как да не е за отдих и почивка, хората на опашка се редят, за да се возят на колелета.
Аспарухов: Да, на колелета. Но четирите заведения наоколо на кого са, г-н Борисов?
Борисов: На инвеститора, който го прави. На кого са?
Аспарухов: Така. А ламарините какво правят още по “Евлоги Георгиев”, защо е заградено?
Борисов: Защото то се доизгражда.
Аспарухов: Доизгражда се. Вие го открихте в процес на строителство и сега ще го откривате още веднъж.
Борисов: Открихме го с президента Първанов, който...
Аспарухов: Вие имате навика да си откривате езерца и “Ариана” по няколко пъти.
Борисов: ... така се срамеше от вас, че напусна БСП и стана независим президент.
Аспарухов: От мен или от БСП?
Борисов: От БСП и от вас, от всичките там.
Аспарухов: От мен? Ето отново лъжа...”

Малко след диспута лидерът на БСП - София Румен Овчаров сподели пред репортери в парламента, че е много доволен от представянето на червения кандидат-кмет в дебата. Социалистите се надяват Аспарухов да отиде на балотаж срещу Борисов. Според СДС и ДСБ, които издигат Мартин Заимов, “генералските сблъсъци” Борисов – Аспарухов са театър, режисиран от двата отбора, за да се легитимират взаимно като единствено възможни алтернативи. Съмненията са, че Борисов, който и без това води убедително в социологическите сондажи, съзнателно е позволил да бъде натикан в ъгъла, за да даде шанс на Аспарухов да натрупа малко рейтинг.

Междувременно от щаба на Мартин Заимов бе разпространено изявление на кандидат-кмета за т.нар. “генералски дебат”.

“Чудя се защо трябваше двама стари приятели генерали да си изясняват взаимоотношенията помежду си в дебат, в който трябваше да се покажат решенията за София. Очевидно и двамата имат някакви тайни цели, а София е само средство да ги постигнат”, казва Заимов.

“Ясно стана, че са от един приятелски кръг, в който тече борба за надмощие и  Борисов продължава да е зависим от хора като Аспарухов. Влизането на такива хора в общината ще означава преразпределение на финансовите ресурси в този кръг, а не работа в интерес на софиянци. Явно е, че двамата имат общи тайни, които ги правят зависими един от друг. Разкриването на техните отношения, обаче, може да бъде само финал на латиноамерикански филм, а не причина за избор”, посочва Заимов. Той допълва, че е цивилен, гражданин, кандидат на демократична София, няма какво да крие и не е подвластен на никакви тайни зависимости.

Споделяне

Още по темата

Още от България