Генеричната индустрия е против необмислено въвеждане на замяна на лекарства в аптеките

Генеричната индустрия е против необмислено въвеждане на замяна на лекарства в аптеките

Българските и чуждестранни генерични и биоподобни компании са притеснени от опита за прибързано въвеждане на генерично лекарствено заместване в аптеките, заявяват в своя позиция от Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА). През миналата седмица здравното министерство качи за обществено обсъждане и след това бързо свали предложение за генерична замяна на лекарства в аптеките в рамките на извнъредното положение заради пандемията от Covid-19. Мярката се подкрепя от съсловната организация на фармацевтите, според които така ще спести излишно обикаляне на пациенти между лекарите и аптеките, когато конкретен продукт липсва. Вместо това, те искат да могат да го заменят, когато става въпрос за продукт със същото активно вещество в същата лекарствена форма и дозова единица и това да става със съгласието на пациента.

Според асоциацията, обединяваща генеричните фармацевтични компании, обаче, по време на извънредно положение е опасно да се правят резки нормативни промени в начина на отпускане на лекарства без оценка на въздействието и широк консенсус в сектора. През миналата седмица остра реакция по въпроса имаха и от Лекарския съюз.

"Толкова съществена промяна в начина на отпускане на жизненоважни медикаменти за лечението на социално-значими заболявания е необходимо да бъде предварително комуникирана с всички заинтересовани страни в сферата – в т.ч. лекари, пациенти, притежатели на разрешително за употреба, търговци на едро, институции и експерти. Подобна комуникация към този момент липсва, а също няма и оценка на въздействието", казват от БГФармА. 

Организацията на генеричните производители смята за ненужна и контрапродуктивна полемиката в медийното пространство по отношение на генеричната замяна в аптеките точно в този критичен момент. "Ние чувстваме отговорност към българските лекари, фармацевти и пациенти и желаем обективно да информираме българските граждани за всички последици, до които може да доведе една прибързана, необсъдена и неподготвена мярка за генерично заместване в аптеките", заявяват оттам.

Те посочват, че генеричното заместване само по себе си е прогенерична мярка, но когато има ясна цел, а именно защита на публичните разходи при гарантирани сигурност и права на пациентите. Във всички останали случаи последицата от въвеждането е възможност за компрометиране лечението на гражданите с допълнително натоварване на здравната система от непредвидени хоспитализации.

"Внедрено като мярка рязко и без системна подготовка на лекари, фармацевти и пациенти, може да причини повече вреди, отколкото ползи. Основният негативен резултат ще бъде за пациента, който всеки месец ще получава различен медикамент на различна цена с нарастваща несигурност и възможен негативен резултат като лечение", смятат производителите на генерични лекарства.

"Българските и чуждестранни генерични фармацевтични компании, полагат извънредни усилия да осигурят всички необходими  медикаменти на българския пазар и поддържат успешно своята работа при досегашните стриктни и работещи правила, амбицирани да работят пълноценно в условията на епидемична криза.

Призоваваме българските лекари и фармацевти да смекчат тона и да оставят този дебат за времето, когато епидемиологичната криза приключи, за да бъде направена оценка на въздействието и докато не се постигне широк консенсус по темата, без да има ощетени страни! На първо място за всички трябва да бъде здравето на българските граждани!", се казва още в позицията на БГФармА. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес