Генетикът Георги Маринов: SARS-коронавирусите еволюират към по-опасни

Генетикът Георги Маринов: SARS-коронавирусите еволюират към по-опасни

Тенденцията при SARS-коронавирусите е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни. Това заяви в интервю за БНР Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

"В момента си играем много опасна игра с този. Както е опитът от предишния SARS-вирус и както наблюдаваме вече 18 месеца в реалния живот, тенденцията на тези вируси, SARS-коронавирусите, е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни", коментира ученият.

Той казва, че събраните данни показват недвусмислено, че със сегашните ваксини след 6-8 месеца неутрализационната активност спрямо най-дивергиралите до момента щамове – южноафриканския и танзанийския, е почти нулева и човек трябва да се ваксинира отново

Той съветва хората, които са се ваксинирали през януари, да се ваксинира отново септември-октомври".

"Ще е проблем да се създават ваксини, специфични за всеки един вариант. Най-вероятно ще трябва да се задоволим с по-малка ефективност на ваксината, но с използване на оригиналната ваксина. Тя ще дава най-широка защита спрямо всички съществуващи варианти", обясни генетикът

В бъдеще ще се работи върху т.нар. панкоронавирусни ваксини, които трябва да действат срещу всички коронавируси. Оптимистично е това да се случи към края на 2022 г. и началото на 2023г.

"(Сегашният коронавирус) е вторият SARS вирус в човешката популация. Първият е бил изучаван много внимателно, например с експерименти за серийно предаване при мишки. В началото на този експеримент вирусът е бил безобиден за мишките, но след многократни серийни предавания – 15 до 30, е еволюирал в летален за тези животни.Ние реално в момента чрез отказа си да спрем трансмисията повтаряме този експеримент с човешката популация", подчерта Маринов.

Ваксинацията според него е мощно оръжие за редуциране на трансмисията и за евентуалното елиминиране на вируса.

"Но самата ваксинация може като нищо да селектира (за) много по-смъртоносен вирус. Има такива примери, класически", обясни той

Специалистът даде пример с болест по кокошките в миналото, при която ваксинация е довела до превръщането ѝ в летална за неваксинираните кокошки. В началото кокошият вирус е убивал 1-2% от заразените кокошки през 60-те години. След появата на ефективна, но нестерилизираща ваксина през 70-те, кокошките били предпазени от тежко заболяване, но не и от предаване.

"И в рамките на няколко десетилетия чрез това серийно предаване и селективния начин, който самата ваксина е оказала, се е стигнало дотам, че вирусът е станал 100% летален. Ваксината до момента е ефективна, кокошките, при които тя работи, не се разболяват тежко, но при тези кокошки, които не са ваксинирани, вирусът е 100% летален", каза Маринов.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?