Ген.Колев упрекна коалиционните сили за сигурността на българския лагер в Кербала

Началникът на Генералния щаб на българската армия упрекна коалиционните сили в Ирак за нивото на сигурност на българския лагер "Индия" в Кербала, който бе разрушен при терористичния атентат с цистерна -бомба в събота и загинаха петима български военнослужещи.

В доклад до президента Георги Първанов за състоянието на българския контингент в Кербала, който бе инспектиран преди два дни от министъра на отбраната и началника на ГЩ, ген. Колев пише: "изградената система от инженерни заграждения (бел.ред. - на лагер "Индия"), устроена по стандарти и с помощта на коалиционните сили и инспектирана от тях, не е осигурила физическото спиране на колата-бомба на безопасно разстояние поради голямата ѝ маса и скорост, въпреки че терористите-камикадзета, управлявали колата, са били застреляни от снайперистите на разстояние повече от 150 м от лагера".

Шефът на Генщаба съобщава, че на втория български лагер в Кербала - база "Кило", където в момента са всички военни от нашия контингент, в момента се променя системата от заграждения по проект на българските инженерни специалисти. Новата система ще бъде със значително по-висока степен на защита.

Текстът на доклада бе разпространен от прессекретариата на държавния глава.

Трябва да бъдат взети допълнителни мерки за подобряване на сигурността на българския военен контингент в Ирак, каза днес и вицепрезидентът ген. Ангел Марин, след траурната церемония в София пред тленните останки на петимата загинали военнослужещи.

Марин напомни, че на 8 януари президентът Първанов е свикал съвещание на членове на Върховното главно командване, на военни експерти и представители на Народното събрание, отговарящи за воденето на военната политика и военната служба в армията. На това съвещание ще се обсъждат е възможните допълнителни мерки за сигурността на контингента, чийто състав ще бъде сменен в средата на месеца.

България трябва да се погрижи по-сериозно за сигурността на българските военнослужещи в Ирак, каза и заместник-председателят на СДС Емануил Йорданов след траурната церемония.

Вчера британският в."Индипендънт" съобщи в репортаж от Кербала, че недопустим пропуск в защитата на българската база е помогнал на атентаторите да достигнат почти до централната сграда и да убият толкова много хора.

В репортажа на изданието, цитиран от в.Дневник, се посочва, че подходите към лагера са обградени с бодлива тел и маскировъчни покрития, "вероятно както навремето са ги учили от съветската армия". Но футболно игрище встрани от челния контролен пост е оставено без бетонни заграждения и камионът бомба е минал точно оттам. Макар войниците да са стреляли по шофьора, той е стигнал на 15 м от 3-етажния щаб, а експлозията е била толкова мощна, че е сринала фасадата.

В доклада на шефа на Генщаба до президента и главнокомандващ армията се казва още, че незначителна част от военните в контингента ни в Кербала са преживели боен стрес, но постепенно се извеждат от това състояние. Ген. Колев заявява, че бойният дух и дисциплината на контингента са високи и целият личен състав е потвърдил готовността си да изпълнява своите задачи до края на мисията.

Оценката на началника на Генералния щаб е, че българските военни са действали професионално, хладнокръвно и адекватно, което е предотвратило по-големи загуби при атентата. Тази оценка е била потвърдена и от командващия коалиционните сили в Ирак генерал-лейтенант Санчес, командира на многонационалната дивизия "Център-Юг" генерал-майор Тишкевич и командира на бригадата бригаден генерал Олженовски, с които министър Свинаров и ген.Колев са провели срещи.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?