Генсекът на ЕНП: Борисов всява “страх сред европейските социалисти”

Генсекът на ЕНП: Борисов всява “страх сред европейските социалисти”

Генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес засипа с похвали лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия се надява да се легитимира като дясна след предстоящото си встъпване в редиците на ЕНП.

Лопес и делегация на ЕНП са на посещение в София, по време на което ще разгледат документите на ГЕРБ за членство. Предвидени са и срещу с лидерите на СДС и ДСБ, които са част от ЕНП, но изразяват съмнения в идентификацията на ГЕРБ като дясна партия.

Антонио Лопес обаче изтъкна, че Бойко Борисов всява страх в Партията на европейските социалисти (ПЕС), чийто говорител Мартин Шулц определя столичния кмет като “популист”.

“Чест е за Бойко Борисов критиката на фигура като Шулц. В момента европейската социалистическа група е мястото, където намират приют всички европейски комунисти. Смятам, че атаката на Мартин Шулц отразява ангажимента на Борисов в борбата срещу старата система и стария режим”, коментира Лопес в петък пред бТВ.

Според генералния секретар на ЕНП определението на Борисов като “популист” е “малко обидно понятие” в конкретния случай.

“Според мен за Бойко Борисов е много важна реакцията на Шулц, защото тя показва, че той е в един проект, който плаши комунистите, който плаши и корумпираните”, добави Лопес.

Той обясни, че няма нищо ненормално в това бизнесмени (визира лидера на СДС Пламен Юруков -б.ред.) и бивши полицаи (Бойко Борисов, Цветан Цветанов и други активисти на ГЕРБ -б.ред.) да влизат в политиката. “Има примери в Европа за неща, които изглеждат доста екзотично. В Италия има един успешен бизнесмен, който влезе в политиката – сеньор Берлускони. Така че тези неща не са присъщи само на България. Ако тези хора са стойностни, вършат си работата и са ефикасни, са добре дошли”, заяви Лопес.

Той заяви, че познава много добре работата на Борисов в МВР и по -специално действията му срещу мафията по испанското крайбрежие. “С тази своя работа той заслужи голяма благодарност и почести от страна на испанското правителство”, коментира той.

Десните да спрат да се мерят на големи и малки

В същото време Лопес ясно заяви, че ЕНП няма да се меси пряко в взаимоотношенията между българските десни партии. След като похвали Борисов, той разкритикува позицията на неговата партия, която след последните два вота се опитва да изземе етикета “най-голяма партия в дясно”. В продължение на повече от три години този дебат се водеше и от ДСБ и СДС.

“Десните в България трябва да се откажат от стремежа си към водещи роли и да започнат да дебатират и да обсъждат идеи. ЕНП предпочита дебатите по идеите, отколкото дебатите относно кой е по-голям лидер и кой трябва да играе лидерската роля”, заяви Лопес.

По думите му ЕНП иска една платформа в дясно от центъра, която да обединява в едно семейство силите в това пространство. “Готов съм да приема да съществуват различни партии, но не и да тече дебат само между личности”, каза той.

Според него България се нуждае от десница, която идеологически да се центрира и която да бъде водена от амбицията да управлява. Лопес добави, че на този етап десните в България изглежда имат “амбицията единствено да бъдат в опозиция”.

Споразумения

Генералният секретар на ЕНП заяви, че ще поиска ясни уверения от всички членове и кандидати за членство в европейската дясна формация, че коалиция с леви формации няма да има. По думите му най-ясното послание в тази посока е случилото се с НДСВ.

Той одобри идеята на ГЕРБ и Бойко Борисов за подписване на предварително споразумение с българските партии от ЕНП, но индиректно разкритикува намерението вътре да бъде включено и ВМРО.

“Десните трябва да бъдат обединени около ясна идейна платформа и да са водени от амбицията да управляват и да извлекат тази страна от проблемите, свързани с корупцията. Аз съм съгласен по отношение на съдържанието на текста на споразумението, но внимателно да се избере формата”, каза Лопес.

Според него, за да се реализира подобна идея, десните партии трябва да си разговарят директно, а не да се изпращат послания през пресата. Преди седмица Борисов оповести идеята си за споразумение през медиите, защото му било “по-лесно да говори с европейските десни лидери, отколкото с българските”.

Позитивно откликна само ВМРО, които Борисов покани да се присъединят към споразумението, макар да не се в ЕНП.

Mediapool научи, че на среща с вицепрезидента на ЕНП Корина Уъртмъм – Кул лидерът на ДСБ Иван Костов е казал, че единственият начин да се стигне до разговори с ГЕРБ е, тази партия да промени политиката си – да заеме категорична позиция по отношение на Държавна сигурност, на политическата роля на президента Първанов, както и на Русия. Официалното становище на ДСБ ще бъде обявено другата седмица.

Споделяне

Още от България