Генщабът на Русия отстранен от управлението на армията

Държавната Дума на Русия прие на трето четене поправките в закона за отбраната, които значително ограничават ролята на Генералния щаб в ръководството на армията. В подкрепа на тези поправки са гласували 382 депутати, като четирима са били против, предава Интерфакс.

В новата редакция на закона е записано, че управлението на въоръжените сили се осъществява от министъра на отбраната чрез министерството на отбраната. Преди да бъдат внесени тези поправки, Генералният щаб се споменаваше като основен орган за оперативно управление на армията.

Във все още действащия закон се казва, че държавният глава утвърждава предложенията на министерството на отбраната и Генералния щаб за въоръжените сили. В новата редакция на този закон не се споменава Генералния щаб.

До две седмици поправките трябва да бъдат разгледани от Съвета на Федерацията, а след това изпратени за одобрение от президента.

Източник на Интерфакс от Държавната Дума е съобщил, че измененията в закона за отбраната са внесени в рамките на административната реформа.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?