Генщабът се зае да търси автора на писмото за смъртта на Гърди Гърдев

Вчера, часове след като в интернет бе разпространено писмо за обстоятелствата около смъртта на Гърдев, министърът на отбраната Николай Свинаров в присъствието на ген. Колев обяви, че войникът е загинал от приятелски огън.

Според писмото, причина за трагичния инцидент е и бездействие от страна на българското командване на батальона в Ирак.

Шефът на Генщаба обаче отрича нарушения на дисциплината в българския батальон в Ирак и твърди, че командирът на четвъртия ни контингент подполк. Димитър Шивиков няма вина и няма да бъде наказан.

По думите на ген. Колев, най-вероятно целта на писмото е да бъде компрометирано военното и гражданско ръководство на армията. На извънредното заседание на комисията по външна политика, отбрана и сигурност ген. Колев заявил пред депутатите, че анонимното писмо е поръчка и ще се търси автора му, за да бъде открит поръчителя.

Това писмо не е писано от войник или офицер в Ирак, твърди Колев. "Това писмо не е изпратено от Ирак, абсолютно сигурно. Това писмо е подавано в сайтовете на Интернет на части, от... засега не мога да ви кажа, но се надявам до края на деня да знаем точно кой го е подал. Възможно е да е от Генщаба, възможно е да е от други структури", заяви началникът на Генералния щаб.

"Явно енергията ще бъде хвърлена, за да се накаже вестоносеца, а не да се разследва вестта", заяви по този повод Асен Агов, депутат от ДСБ, които настояха министър Свинаров и ген. Колев да подадат оставки.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?