Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Геодезистите ще могат да издават скици и схеми от кадастъра

Промените в закона целят да облекчат работата на Агенцията по кадастъра

2 коментара
Геодезистите ще могат да издават скици и схеми от кадастъра

Правоспособните геодезисти ще имат право да издават скици и схеми по кадастралната карта, които да служат за изповядване на сделки с имоти и за изработването на инвестиционни проекти. Това предвиждат промени в Закона за кадастъра и имотния регистър одобрени от правителството в сряда.

Целта на промените е да се облекчи и подпомогне работата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) и да ускори обслужването на гражданите и бизнеса. Сега в големите градове, особено в София, има големи опашки и се чака дълго за получаването на тези документи.

Не се предвижда въвеждане на допълнителна такса за гражданите, която да заплащат на правоспособните лица. Гражданите ще заплащат нормативно определената държавна таксата за съответната услуга.

Освен подобряване на административното обслужване, промените ще доведат и до подобряване на качеството на кадастралната карта и кадастралните регистри, и намаляване на документооборота на хартиен носител между различните администрации, посочват от правителствената информационна служба.

Към момента покритието на страната с кадастрална карта и кадастрални регистри е 72%, като се предвижда до средата на 2019 г. да достигне 90%, се казва в съобщението.

Промените в закона засягат около 2300 лицензирани геодезисти, които имат право да предоставят услуги и сега по силата на наредба, както и още около 640 фирми, става ясно от регистъра на правоспособните лица в АГКК.

Изисквания и правомощия

Лицата, придобили правоспособност по кадастъра по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР), ще могат да подпомагат службите по геодезия, картография и кадастър (СГКК), при административното обслужване на потребителите на кадастрални услуги, за което няма да получават възнаграждение, предвиждат промените в закона.

Това са инженери по геодезия, с образователно-квалификационна степен "магистър" и минимум 2 години професионален стаж в областта на кадастъра.

Правоспособните лица ще имат право на достъп до информационната система на кадастъра, какъвто имат общинските служби по земеделие и общините. Чрез нея те ще могат да получават скици на поземлени имоти, скици на сгради, схеми на самостоятелни обекти в сгради и съоръжения на техническата инфраструктура, както и удостоверения за наличие или липса на данни. Те няма да могат да правят изменения на данните в тези документи и в кадастралната карта и в кадастралните регистри, предвижда законопроектът.

Документите ще се изработват автоматично от информационната система на кадастъра, но ще бъдат разпечатвани от правоспособните лица и след като те ги удостоверят, ще ги предоставят на потребителите на хартиен носител.

Тези документи ще имат силата на официален документ, издаден от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Обучения на всеки две години

Редът и условията за осъществяване и прекратяване дейността на правоспособните лица, при подпомагане на службите по геодезия, картография и кадастър в административното обслужване, както и документите, които ще могат да предоставят, ще се определят в наредба, предвиждат още промените в закона.

Необходимото ниво на познание на нормативната уредба и новостите в областта на геодезията, картографията и информационните системи ще се гарантира чрез задължението правоспособните лица да поддържат и повишават професионалната си квалификация.

За това те се задължават да преминават през обучителен курс на всеки 2 години след годината, в която са придобили правоспособност или са преминали предишен курс. Програмата, по която ще се обучават, ще бъде одобрявана от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Санкции

С промените се определят и санкциите спрямо поредността на извършване на нарушения на нормативните изисквания от правоспособни лица.

При първо нарушение ще се налага глоба в размер от 1000 до 5000 лв. или имуществена санкция на стойност от 5000 до 10 000 лв.

При повторно нарушение ще се пристъпва към отнемане на правоспособността за срок от 1 до 3 години, като продължителността ще зависи от степента и характера на нарушението.

Електронни скици

Съдебните органи и заинтересованите лица - собственици на недвижими имоти, вече ще могат да получават електронни скици, схеми и удостоверения от АГКК, чрез информационната система на кадастъра, като тези електронни документи ще могат да се използват за провежданите производства от административните и съдебните органи, предвиждат още промените.

Добавянето на заинтересованите лица ще позволи електронната скица, схема или удостоверение да се предостави в електронен вид на съдебен или административен орган, на лице с публични функции или организация, предоставяща обществени услуги, за целите на производството, водено от тези органи и лица.

От тази възможност ще могат да се ползват и съдиите по вписванията, които при провеждане на производството по вписване на актове за собственост в книгите по вписванията, извършват задължителна проверка за наличие на скица/схема на имота, за който се извършва вписването.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. dimitardi100
    #2

    Добро решение !

  2. Знайко
    #1

    През 2008-а (т.е. преди повече от 10 години) участвах в среща със SoGеI (Societa Generale di Informatica - италианската държавна фирма, развиваща и експлоатираща електронното правителство). Там, между другите неща, беше казано, че през 2007 г. над 60 % от имотните сделки в Италия са извършени напълно по електронен път.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.