mediapool.bg Ти си това, което четеш

Геополитически преговори за газа на първите европейски игри

Путин и Ердоган обсъдиха проекта "Турски поток", новата атомна централа и положението в Украйна
18:14 | 13 юни 2015 | 36 коментара

Първите европейски игри бяха открити със зрелищна церемония в азербайджанската столица Баку в петък вечерта. На тях присъстваха редица държавни лидери, които използваха възможността за разговори. Лидерите на ЕС обаче не уважиха събитието, въпреки старанието на домакините.

Така докато прожекторите бяха насочени към олимпийския стадион, зад светлините при закрити врати се проведоха важни геополитически преговори между руския президент Владимир Путин, турския му колега Реджеп Ердоган и домакина Илхам Алиев, като основната тема бяха енергийните проекти в региона.

Азербайджан и Русия са в битка за доставките на газ за Европа, като Алиев се готви да направи това чрез проекта ТАП, докато Путин обеща реализацията на "Турски поток" след спънките с "Южен поток".

В тази сложна геополитическа обстановка България търси опит да се вмъкне и да извлече максимална полза, така че да не остане зад борда. Въпреки че Путин още през декември обяви, че спира изграждането на "Южен поток" у нас кипи трескава работа по него, като се доставят тръби и се вадят разрешителни за строеж. В същото време премиерът Борисов проведе няколко срещи с Алиев, който обеща транзит на азерски газ през България към Европа.

Борисов също беше в Баку и присъства на откриването на първите европейски игри. Той имаше среща с президента на Азербайджан Илхан Алиев преди старта на игрите, като според правителственото съобщение "България ще се превърне в разпределителен център, от който азерски газ ще може да достига и до останалите страни от Европа". Първоначално правителствени източници съобщиха, че се е договаряла и среща с руския президент Владимир Путин, но няма официална информация да се е провела такава.

Разговорите на Путин с лидерите от региона се проведоха на фона на подготвяни нови санкции от страна на САЩ и ЕС срещу Русия.

Путин и Ердоган при закрити врати

Срещата между президентите на Русия и Турция се проведе при закрити врати, предаде ТАСС. Лидерите на двете страни позираха за снимки и пред пресата само споделиха впечатленията си от церемонията по откриването на игрите, на която и двамата присъстваха.

Ердоган отбеляза, че за церемонията не е пристигнал никой от лидерите на ЕС. "Турция, като кандидат за членство в ЕС, представляваше целия Евросъюз", отвърна с усмивка Путин, цитиран от руските агенции.

Двамата президенти са обсъдили реализацията на газопровода "Турски поток", строежа на новата атомна централа в Турция, ситуацията в Украйна и други въпроси, съобщи след срещата прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, който участва в нея.

На 1 декември 2014 г. "Газпром" и турската "Боташ" (Botas) подписаха меморандум за строителството на "Турски поток" през Черно море. По газопровода се предвижда да се транспортира 63 млрд. куб. метра газ, от които 50 млрд. куб. метра ще се доставят до новия газов хъб на турско-гръцката граница. "Турски поток" стана алтернатива на "Южен поток", след като Русия се отказа от него. Трасето му по дъното на Черно море в голямата си част съвпада с по-рано съгласуваното трасе на "Южен поток". "Газпром" е готов да доставя на Европа по "Турски поток" 47 млрд. куб. метра газ годишно, като планира да завърши първата тръба до края на 2016 г.

Путин и Алиев си размениха любезности

След срещата с Ердоган, руският президент се срещна и с азерския си колега Илхан Алиев, чийто баща Гайдар Алиев дълги години беше председател на Съветската социалистическа република Азербайджан по времето на Съветския съюз.

За пред публиката двамата лидери си размениха любезности и се похвалиха от "позитивното и динамично" развитие на отношенията между двете страни. Алиев посочи, че гледа с оптимизъм на бъдещето сътрудничество с Москва. Путин му върна жеста, като обяви, че е останал впечалтен от зрелищното откриване на игрите. За Кремъл Азербайджан е важен стратегически партньор в Каспийския регион.

САЩ и ЕС готвят нови санкции срещу Русия

Разговорите се проведоха на фона на подготвяните нови санкции срещу Русия от страна на САЩ и ЕС. Те ще разширят сферите на ограничения с фирми от финансовия, отбранителния и енергийния сектор, съобщи Си Ен Ен, като се позова на официален американски представител и европейски дипломати. Крайното решение обаче все още не е взето и зависи от поведението на Русия.

Ключово в случая е дали страната ще продължи да нарушава т.нар. Минско примирие, сигнали за което има почти всеки ден.

Путин, както и много други хора не подозират колко единна е Европа по отношение на намеренията да накара Русия да спазва споразуменията, твърди източникът на телевизията.

"Всички се притесняваме, че договорките се нарушават, като войски и техника се изпращат от Русия в зоната на конфликта и сега не е време да смекчаваме санкциите", обяснява европейски дипломат, чието име телевизията на споменава.

Негови колеги пък изразяват надежда, че до допълнителни санкции няма да се стигне, като самото споменаване на евентуалното им налагане би трябвало да откаже Путин от последващи действия в нарушения на споразуменията от Минск.

"Искаме да стане ясно, че можем да реагираме бързо, ако има акт на агресия", казва още източникът на Си Ен Ен.

По последни данни на ООН от април 2014 г. досега в Украйна са загинали над 6000 души.

Зрелища и хляб

Иначе първите европейски игри бяха открити със зрелищен спектакъл в Баку в петък вечерта. Церемонията беше на специално построения за игрите олимпийски стадион с капацитет 68 000 места. Той е един от 18-те спортни обекта, изградени специално за първите европейски игри.

В официалната ложа на трибуната освен президентът на Азербайджан Илхам Алиев бяха още  президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, държавни глави и министър-председатели на много от страните участници в игрите. Сред тях беше и премиерът Бойко Борисов и министърът на спорта Красен Кралев.

Около две хиляди изпълнители се включиха в запомнящата се програма, в която се преплитаха националното изкуство на страната-домакин със съвременните интерактивни технологии.

Зрителите се наслаждаваха и аплодираха известния изпълнител на мугам (традиционно национално вокално изкуство) Алим Гасимов и 50 барабанчици-нагиристи (нагара е национален ударен инструмент), с които започна церемонията по откриването. Последваха танц на около хиляда танцьорки, преливане на слънчев и лунен диск, рецитал на стихове на класика на персийската поезия Низами, песен на американската певица Лейди Гага, която, свирейки на пиано, отрупано с цветя, изпълни песен на легендарния „Бийтълс“ Джон Ленън.

Двукратният параолимпийски шампион по джудо Илхам Закиев в компанията на шампиона от младежките олимпийски игри по тайкуондо Саид Гулиев внесоха огъня на игрите на стадиона и символично го заровиха в центъра на терена.

В традиционния парад на спортистите знаменосец на българската делегация беше двукратната олимпийска шампионка и многократна европейска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева. България ще участва на европейските игри в Баку със 127 спортисти. Осем известни спортисти издигнаха флага на Европейските олимпийски игри. Председателят на Организационния комитет на игрите Мехрибан Алиева, съпруга на азербайджанския президент Илхам Алиев, каза в своето слово: "Добре дошли в Азербайджан, добре дошли на първите европейски игри. Днес отваряме нова страница в историята на олимпийското движение".

Президентът на Европейските олимпийски комитети Патрик Хики подчерта, че "това е най-гордият момент в историята на европейските олимпийски комитети. 2015 г. е кулминацията на един дълъг път". Президентът на Азербайджан Илхан Алиев обяви първите европейски игри за открити, а след това последваха фоейерверки в небето над Баку.

Първите европейски игри ще се проведат в Баку от 12 до 28 юни. В игрите участват над 6000 спортисти от 50 страни, които ще се борят за 253 комплекта медали в 20 спорта, 16 от които са олимпийски. В 12 от тези олимпийски спорта ще се раздават визи за участие в летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Още по темата
Още от Европа

Посещението на президента Радев в Русия е: