Георге Иванов е новият президент на Македония

Георге Иванов е новият президент на Македония

Георге Иванов, кандидат на коалицията "За европейска Македония", водена от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, спечели президентските избори в Македония с 437 455 гласа (63.41%) на проведения в неделя втори тур, съобщи в понеделник председателят на Държавната изборна комисия (ДИК) Александър Новаковски, предаде агенция МИА.

Опонентът на Иванов - Любомир Фръчковски, кандидат на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), е получил 252 195 гласа (36.56 процента). Избирателната активност в Македония е била 42.86%. С това е изпълнен необходимият ценз за валидност на вота от 40 процента гласували от общия списък на гласоподавателите, обяви ДИК. Тези резултати са базирани на обработени 2878 от общо 2976 избирателни секции.

Председателят на ДИК посочи, че избирателната активност, изчислена за общия брой избиратели, е 40.79 процента. На първия кръг на изборите активността бе 56.88 процента. Участието на избирателите е било слабо в райони, населени предимно с етнически албанци, като Тетово и Гостивар. ДИК изрази задоволство от факта, че изборите са преминали без никакви инциденти, в добра атмосфера, честно и демократично. Това беше от ключово значение за европейските аспирации на страната. Любомир Фръчковски призна поражението си и поздрави Иванов.

"Показахме, че можем да организираме избори по европейски - мирни, демократични и без насилие", каза спечелилият Георге Иванов. Македония сега има пред себе си три ключови приоритета - интегриране в ЕС и НАТО и решаване на спора с Гърция за името на Македония, подчерта Иванов. Този спор спъва интегрирането на Македония в ЕС и НАТО. Гърция, която смята името Македония изключително за свое национално историческо наследство, блокира процеса на интегриране и миналата година наложи вето на присъединяването на Македония към НАТО.

Мандатът на македонския президент е 5 години. Според конституцията държавният глава има предимно представителни функции. Той обаче е главнокомандващ въоръжените сили и има правомощия в областта на външната политика. Основната власт е на премиера.

Европейската комисия приветства в понеделник проведените избори, но настоя, че бившата югославска република трябва да направи още много преди да се доближи до ЕС.

"По време на изборите повечето от международните стандарти бяха постигнати и това е важна стъпка към демокрацията в Македония. Поздравявам гражданите на Македония с това демократично постижение", заяви еврокомисарят за разширяването Оли Рен, цитиран от Euobserver.

Изданието припомня, че Европейската комисия е съобщила по-рано, че провеждането на тези избори ще бъде "моментът на истината" за Македония и ги определи като ключово условие, за да бъде допусната до започване на разговори за присъединяването към ЕС.

Парламентарните избори в Македония миналата година бяха белязани от насилие, при което се стигна и до смъртта на човек.

Оли Рен отбеляза в свое становище от понеделник, че Македония трябва да ускори реформите и в други сектори преди да бъде допусната по-близо до ЕС.

Остава да се свърши важна работа по реформата в съдебната система, борбата срещу корупцията и др., посочи еврокомисарят.

Според него, ако бъдат предприети необходимите усилия, критериите могат да бъдат покрити преди годишния доклад на ЕК през есента.

"Преценката за започване на преговори за присъединяване ще зависи от постигнатия резултат", посочи Оли Рен.

Македония е официален кандидат за членство в ЕС от 2005 година, но не е започнала преговори за присъединяване. Освен от слабостите на страната в някои сектори, преговорите се блокират и от спора с Гърция за нейното име.

Новият президент Георге Иванов заяви, че един от основните му приоритети ще бъде подобряването на отношенията с Атина.

"Сигурен съм, че можем да намерим общ интерес и компромис", заяви Иванов.

Споделяне

Още от Балкани