Георги Божанов не е убит от рикоширал полицейски куршум, а от пряка стрелба

Георги Божанов не е убит от рикоширал полицейски куршум, а от пряка стрелба
Балистичната експертиза по случая с простреляния край с. Дорково 68-годишен Георги Божанов потвърждава съмненията на близките му, че смъртоносният куршум, изстрелян от един от двамата полицаи, не е рикоширал. Това заяви в четвъртък заместник-окръжният прокурор на Пловдив полк. Максим Караджов.

Възрастният мъж почина от куршум в главата в понеделник, когато попаднал “случайно” на място в близост до село Дорково, Велинградско, където двама полицаи, в момента на работа, стреляли със служебните си пистолети по бетонен стълб за “развлечение”. Според официалната версия куршумът рикоширал от стълба и попаднал в главата на мъжа. Тогава, пак според разпространената информация, двамата полицаи грабнали ранения и го качили на колата си, но той починал по пътя за болницата.

“Според мен и според експертизата, по куршума няма следи от деформация. Има леки драскотини, които могат да се обяснят и с проникване в черепната кухина. Категорично няма деформация и говорим за пряко попадение. Освен това се доказа, че намерената на мястото на инцидента гилза съвпада точно с пистолета и с цевта. Също така изваденото от главата на жертвата метално тяло като състав от патрона също е идентифицирано от кой пистолет е изстреляно”, обясни още прокурорът.

Полк. Караджов заяви още, че балистичната експертиза доказва по безспорен начин кой от двамата полицаи – младши инспекторите Росен Овчаров и Стоян Пачалов от РПУ – Велинград, е изстрелял фаталния куршум, но тъй като следствието продължава, името на полицая все още нямало да бъде съобщено.

По-късно прокурорът съобщи, че е готов резултатът от кръвните проби, взети от двамата полицаи, за да се установи дали са били употребили алкохол в деня на инцидента. Пробата на полицая, изстрелял фаталният куршум, показала, че не е пил. Полк. Караджов не каза нищо за пробата на другия полицай.

В сряда синът на убития Васил Божанов заяви, че има всичките съмнения, че подробности по случая се прикриват и че баща му е убит съзнателно, а не по “невнимание”. До момента никой от полицията както във Велинград, така и от дирекцията на полицията в Пазарджик не обяснява защо случаят е бил прикриван между 7 часа и половин денонощие от близките и обществеността и защо първо за него са научили медиите, а не близките. В първоначалната информация бе направен опит трагичният инцидент да бъде омаловажен, като убитият човек бе наречен клошар, сякаш бездомникът може да бъде по-нисша категория човек.

Синът на загиналия заяви в сряда също, че ще съди МВР. Жалбата в съда той ще подаде след срещата си в петък с министъра на вътрешните работи Румен Петков.

Случаят стана в деня, когато в София приключи посещението на еврокомисаря по вътрешните въпроси Франко Фратини. Пред него ръководството на МВР рапортува как напредва в борбата с престъпността и посочи примери за успешно преборване на престъпниците.

Както в предишния драстичен случай на полицейско насилие, при който бе убит благоевградският бизнесмен Ангел Димитров – Чората, и сега се прави опит за прикриване на факти и оневиняване на полицейски служители. При убийството на Чората през ноември миналата година петимата полицаи, пребили го до смърт при опит за задържане, първоначално бяха изкарани, че са били в състояние на самозащита, след това, че Чората е бил пиян, дрогиран и т. н. След това се установи, че човекът е пребит съзнателно с ритници в главата, след като са му били сложени белезници.

Споделяне

Още по темата

Още от България