Георги Ганев: Проблемът не е в данъците, а в неефективното им харчене от държавата

Слагането на таван на всички пенсии е скандално, смятат Ганев и Калфин

Георги Ганев

Слагането на таван на всички пенсии е скандално, коментираха икономистът Георги Ганев от Екипа за управленски алтернативи на "Демократична България" и бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин в неделя пред БНР. Държавата трябва да направи нещо за най-ниските пенсии и това е преизчисляване и осъвременяване със сегашния осигурителен доход, но това е по-скъпо и трудно, поради което държавата го избягва, смята Калфин.

Неспазването на обещанието за падането на тавана за новите пенсии е скандално, каза Георги Ганев, според когото няма как сегашната система да даде сериозен стандарт на живот на пенсионерите.

Ивайло Калфин изказа мнение, че данъчната система в страната е изключително несправедлива – тя е много дебалансирана към хората с ниски доходи: "С по-нататъшно задълбочаване на облагането на преките данъци, ние продължаваме да пренасяме тежестта към хората с ниски доходи. Това рано или късно ще доведе до огромен социален проблем, до социална бомба в държавата".

Георги Ганев не се съгласи с това мнение и изтъкна принципен мотив.

"Целта на една данъчна система е да събере приходи за политиките, които държавата иска да провежда, а тези политики могат да са справедливи или не. Ключовият въпрос е колко ефективно се харчат тези пари. Ключовият въпрос е за тези политики, които държавата провежда с така събраните пари. Обществената ефективност на харченето на българската държава е изключително ниска. Политиките ѝ, въпреки че на думи са насочени към това да подпомагат най-бедните хора, всъщност не успяват да го постигнат. За сметка на това имаме несправедливо разпределение на печелившите от харченето на държавните средства, било чрез държавни поръчки или други политики. Всичко това не се преразглежда, не се променят политиките и оттам се натрупва и напрежение", коментира Георги Ганев.

Според Ивайло Калфин, който бе вицепремиер и социален министър в кабинета "Борисов 2", системата за хората с увреждания трябва да се пренареди По думите му някои от предприетите от сегашното правителство действия, в резултат на продължаващите протести на майки на деца с увреждания, са "в добра посока, но самата система не е добра".

"С тези стъпки се дава още от същото, от чувството за несправедливост в системата", уточни Калфин.

Той определи поведението на Валери Симеонов към майките на деца с увреждания като абсурдно и показващо самозабравяне. Преди два дни вицепремиерът и лидер на НФСБ коментира, че промените в Закона за хората с увреждания са "опит да се угоди на една група кресливи жени с уж болни деца".

Георги Ганев изтъкна, че във всяка по-развита демокрация подобни думи би трябвало да означават край на съответната политическа кариера.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?