Георги Гергов готви кадрови промени в Пловдивския панаир

Георги Гергов готви кадрови промени в Пловдивския панаир

Нови промени в ръководството на Международния пловдивски панаир ще бъдат разглеждани на 11 декември, съобщиха в четвъртък за Mediapool отлично информирани източници. От Министерството на икономиката и енергетиката потвърдиха, че бившият заместник-министър Корнелия Нинова, която беше представител и на държавата в панаира, е получила покана от изпълнителния директор Георги Гергов за общо събрание на акционерите през декември. В мотивите за свикването на съвета Гергов е посочил, че иска да извърши промени сред своите представители в панаира. От икономическото ведомство поясниха, че ще се възползват от насрочената дата, за да сменят и своя представител в директорския борд Корнелия Нинова с назначения в петък нов заместник-министър Явор Куюмджиев.

От министерството уточниха, че не са наясно с промените в ръководството, които планира пловдивският бизнесмен. По неофициална информация, Поли Карастоянова, за която се говореше, че е сред най-приближените на Гергов хора в туристическия бранш и която той назначи и в ръководството на панаира, вече не се ползва с пълното доверие на бизнесмена.  

Според запознати обаче, Георги Гергов планира да подложи на гласуване и увеличаване на дела на “Пълдин туринвест” на 75% и по този начин да придобие контролния пакет акции от панаира.

От Министерството на икономиката коментираха, че и до тях са стигнали подобни слухове, но на този етап от страна на съакционера в панаира “Пълдин туринвест”, който притежава 49% от акциите на Международния пловдивски панаир, не е отправяно такова искане.

Промяната на дяловото участие не може да стане без съгласието на мажоритарния собственик, т.е. държавата, уточниха от икономическото ведомство. Но и не отрекоха, че ако такова искане все пак бъде отправено на срещата, то представителят на държавата Явор Куюмджиев ще гласува “против”.  

Дружество “Пълдин туринвест” беше създадено между община Пловдив и бизнесмена Георги Гергов за поддръжка на възрожденските къщи в Стария Пловдив. Разпределението на дяловото участие е 25% за Гергов и 75% за общината. При създаването на смесеното дружество община Пловдив апортира 16 имота, от които 12 възрожденски къщи, два терена от старинния град, паркинга пред Международния панаир и един парцел до аквапарка на хотел “Санкт Петербург”. Самият хотел, който е собственост на Георги Гергов, по-късно също е апортиран в смесеното дружество, за да бъде увеличен капиталът.

Срещу участието си в “Пълдин туринвест” Гергов вкара в дружеството активите на курортния комплекс “Слънчев ден”, два етажа от Церетелевата къща, ресторантския комплекс “Пълдин”, който също се намира в Стария град, и задължението да инвестира 15 млн. лв. в реконструкцията на къщите от стария град.

Малко след учредяването на смесеното дружество започва и увеличаването на капитала, като срещу хотел “Санкт Петербург” общината вкарва още имоти около панаира и част от северната крайречна зона в “Пълдин туринвест”. Дни след това досегашният пловдивски кмет Иван Чомаков, известен като приятел на Гергов, внесе в Министерството на икономиката и енергетиката официално предложение за участие в преструктурирането на панаира.

През декември м.г. правителството одобри стратегия за преструктуриране на Международния панаир, според която държавата запазва мажоритарния пакет от 51%, а 49% от акциите се предоставят на община Пловдив, която да привлече частни инвеститори за развитието му. Делът на общината беше поет логично от “Пълдин туринвест”.

“Международен панаир-Пловдив” АД е в списъка на дружествата, които не подлежат на приватизация, но понеже този списък в момента се оптимизира, има вероятност положението му да се промени.

В края на юли т.г. депутатът от БСП и в момента кандидат-кмет за Пловдив Захари Георгиев внесе в Народното събрание законопроект за Международния панаир. Мотивът бе, че така ще се гарантира развитието на дружеството и ще бъдат защитени държавните интереси. В текстовете на законопроекта е упоменато изрично, че държавният дял в панаира не може да падне под 51%.

Самият Захари Георгиев каза пред Mediapool, че новината за преструктуриране на собствеността в панаира е по-скоро предизборен слух. Според него парламентарната икономическа комисия може да побърза и да разгледа предложения от него законопроект, за да се защити държавния интерес.

От община Пловдив не отрекоха, че са чули за готвеното преразпределение на акциите. Според зам.-кмета Петко Атанасов (ВМРО), който отговаря за управлението на общинската собственост, подобно намерение не може да мине без гласуване в общинския съвет. Информирани източници казаха пред Mediapool, че Георги Гергов е решил да не го подлага на обсъждане в директорския борд на общинско-частното дружество “Пълдин туринвест”. Мотивът му бил, че ако има недоволни, те могат да се обърнат към съда”.

В края на септември Георги Гергов като изпълнителен директор на “Международен панаир – Пловдив” подписа споразумение за сътрудничество с колегата си Волфганг Марцинг от Лайпцигския панаир. Тогава Гергов заяви, че ще предложи на Министерския съвет и на Общинския съвет в Пловдив 10% от акциите на панаира да се включат в пакета, който ще се размени. Не е ясно обаче от чия квота ще бъде взет този дял.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес