Георги Гергов напуска широкото ръководство на БСП

Георги Гергов напуска широкото ръководство на БСП

Председателят на БСП-Пловдив Георги Гергов напуска Националния съвет на партията.

"Както не бях съгласен с избора, който беше организиран, без да го коментирам, така не съм съгласен и с действията, които сега се извършват в партията – реваншизма и всички останали неща, които се случват в партията, не са присъщи за тази партия. Не им отива на тия 120-130 години", каза Гергов пред БНР.

Намеренията си да напусне широкото ръководство на БСП Гергов обявил на събрание на социалистите в Пловдив.

Гергов също от години е в обтегнати отношения с лидера на БСП Корнелия Нинова. Той ѝ помогна да спечели първия си мандат начело на партията през 2016 г., но веднага след това настъпи разрив.

След като тя бе преизбрана за председател на социалистите, той каза, че "тази победа ще я победи, ако разбирате какво искам да кажа".

Лидерът на пловдивските социалисти подкрепяше друг от кандидатите за лидерския пост – бившата дясна ръка на Нинова Кирил Добрев.

Тази година в партията се възобнови старият спор дали не е по-добре да управляват заедно с ГЕРБ. Конфликтът на тази тема доби публичност именно заради Гергов. Неговият бизнес продължава да се радва на благоволението на властта. Той винаги е поддържал добри отношения с ГЕРБ и дава позитивни оценки за управлението им. Известни са и приятелските му отношения с шефа на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров.

През април самата Нинова поиска оставката на Гергов, след като той поздрави правителството за мерките срещу коронавируса. Други социалисти също поискаха пловдивският лидер да напусне партията.  

Преди три години Нинова използва скандала "ЦУМ-гейт", за прогони Гергов от висшето ръководство на БСП, определяйки го като олицетворение на "паралелната държава" и "задкулисието". До това се стигна, след като бизнесмена Сашо Дончев разказа, че социалистът е бил домакин на среща в частния му офис (намиращ се в ЦУМ). Тя била между Дончев и Сотир Цацаров. Както разказа тогава Дончев, Цацаров го е питал за съдържанието на вестник "Сега" и карикатурите на Христо Комарницки в него, както и дали финансира партия "Да, България" и защо го прави, след като има хубав бизнес.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?