Георги Гергов очаквано зае страната на главния прокурор в скандала "ЦУМ-гейт"

Бизнесменът обясни защо Борисов харесвал Цацаров и как Нинова се срещала с шефа на обвинението

Георги Гергов очаквано зае страната на главния прокурор в скандала "ЦУМ-гейт"

"Няма ненаказано добро. Аз в случая съм най-малко виновният, който най-много е потърпевш“. Така бизнесменът и доскорошен член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов започна във вторник пред бТВ разказа си за прословутата среща в неговия офис, на която той е бил домакин на разговор между главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на "Овергаз“ Сашо Дончев.

“Всичко е възможо, но заради едно кафе да стане ЦУМ-гейт, за мен е необяснимо”, каза Гергов и обясни, че давал интервюто заради децата и внука си.

Той попита защо за срещата се говори повече от месец след като тя се е състояла. “Някой търси дивиденти и някой трябва да плати сметката”, отговори си Гергов.

Желанието си да говори той обясни с факта, че другите двама участници вече са изказали своите версии. Гергов очаквал Сашо Дончев да бъде коректен, но изказванията му си противоречели.

Кой поискал срещата според Гергов

След което бизнесменът и политик очаквано зае страната на главния прокурор Сотир Цацаров.

Гергов разказа, че Сашо Дончев дошъл при него и попитал дали е възможно отново да се види с главния прокурор Сотир Цацаров. Тогава Гергов звъннал, но Цацаров бил зает този ден.

“Не може ли утре? И утре не може. Добре де, в обедната почивка тогава? На другия ден в 12 часа дойде.”, разказа Гергов.

Сашо Дончев донесъл три листа, които показал на Сотир Цацаров. Главният прокурор ги погледнал и коментирал, че не може да се намеси, но ги взел със себе си.

"Човешки разговор, 15-20 минути, за семействата, за бизнеса. Много човешки, много нормален“, каза още Гергов. Но така и не обясни защо при положение, че според неговата версия Дончев е поискал срещата, тя не се е състояла в кабинета на Цацаров, а е било необходимо посредничество на политика от БСП.

Преди време Сашо Дончев имаше проблеми с Русия и тогава пак се срещнахме, но тогава той не съобщи за разговора ни. В момента той е в криза, изтеглил е маса пари от една банка, защото трябва да се разплати с руската държава, добави Гергов.

За СМС-а

Георги Гергов на няколко пъти подаде на водещия Антон Хекимян телефона си, за да показва СМС-и – от сина си и от Сашо Дончев. Синът му го призовал да каже истината, а със Сашо Дончев обсъждали статия за Панаира и идеята държавата да построи там опера.

“Те ми съсипват бизнеса, качват се по главата ми”, допълни Гергов.

Бизнесменът вече е излагал пред медиите тази си версия: че бил изпратил на дончев съобщението “Много говориш по ТЕЛЕФОНА” в контекста на пловдивския панаир, а не като предупреждение да не разказва за срещата.

Още тогава обаче стана ясно, че времето, по което вестник “Сега” е писал статията за операта в Пловдив, за която Гергов твърди, че е благодарил на Дончев, е около две седмици по-късно от първото съобщение.

Попитан дали се чувства любезен домакин или посредник, Гергов избра първото.

За мен това е ненормално. Ненормална ситуация. Цялата тази помия е върху главата на главния прокурор и, разбира се, върху Бойко Борисов и върху много други хора”, допълни той.

“Чувствам се употребен”, заяви накрая Гергов и добави, че в кабинета му се били срещали много хора, но този път бил подведен в желанието си да помогне.

"Много съжалявам. Време е вече да пораста... Защо Сашо Дончев – както каза Илия Павлов - не си скъса опашката на гущера? Защо е същият“, попита той.

Що за човек е Цацаров?

В обясненията си Гергов не пропусна да прослави Сотир Цацаров. “Вие май не познавате този човек. Не го гледайте какъв е благ на телевизионния екран. Той е серт човек. Той е почтен главен прокурор, но не го оставят да си върши работата", описа Гергов личните си впечатления от Цацаров.

Двамата по думите били много добри познати отдавна. Бизнесменът дори се извини на главния прокурор за разразилия се скандал и за това, че го е подвел с организирането на подобна среща.

После коментира и споровете между Цацаров и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. "Те си разчистват терена. Има проблем между тях, който се отразява на цялата съдебна система", каза Гергов. След, което подчерта защо Бойко Борисов харесвал главния прокурор. "Сотир Цацаров е серт човек и вие знаете как го хареса него Бойко Борисов. Бързата процедура и бързите присъди“, допълни той.

За БСП

Бизнесменът обяви, че е останал разочарован от действията на Корнелия Нинова. Той я подкрепил на Конгреса при избора ѝ за председател на партията и през цялото време след това я е подкрепял. При срещата между двамата, когато тя му поискала оставката, неговият отговор бил кратък: "Майната ти. И излязох от офиса".

По думите му Нинова е изключила от Изпълнителното бюро на партията всички хора, които могат да имат мнение по различни въпроси. "Това бюро е третият ешалон на БСП", каза още Гергов.

Според него било време да бъдат разсекретени икономическите досиета на българските политици. Призивът му дойде, след като чу как Румен Овчаров го поставя до Бойко Борисов и Делян Пеевски като "олигарсите, които управляват държавата".

"Овчаров да ми говори за паралелна държава?! Точно той няма право да говори за мафия. Аз пък мога да го наредя до Сашо Дончев, "Да, България" и соросоидите", заяви бизнесменът.

Нинова на среща с Цацаров

В хаотичния си разказ, в който избягваше да отговаря на конкретни въпроси, а предимно подхвърляше половинчата информация, Гергов, мимоходом съобщи, че “Корнелия Нинова е правила маса тайни срещи” при него.

Освен това той имал информация, че тя е била при Сотир Цацаров десетина дни преди трояната среща в ЦУМ. С твърдението, че засега Нинова е успешен лидер на БСП, Гергов я обвини за изборната загуба на парламентарните избори, които според него били "втори тур" на президентските.  

Гергов не отрече, че е в топли отношения с ГЕРБ и Бойко Борисов, но това го изисквала работата му, защото в Изпълнителното бюро на БСП отговарял за коалиционната политика. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?