Георги Гергов посяга и към европейските пари за туризма

Георги Гергов посяга и към европейските пари за туризма

Близки до властта влязоха в новото ръководство на Националния борд по туризъм (НБТ), стана ясно след общото събрание на браншовия съюз в четвъртък. Те застанаха изцяло зад досегашния председател на браншовата организация – пловдивския предприемач Георги Гергов. След преизбирането си Гергов обяви как ще обединява фирмите в туризма, ще готви стратегията за бранша, ще контактува с правителството и парламента и ще участва в усвояването на парите от европейските фондове. 

На мястото на Ветко Арабаджиев (“Виктория груп”), Людмил Стойков (“Дюни”), Евгения Ганчева (“Русалка холидейс”), Валентин Йосифов (ТУИ) и Соня Колтуклиева в управлението на туристическия борд влязоха Младен Мутафчийски (“Хелена рисорт”), рекламният бос и крупен инвеститор в голф комплекси Красимир Гергов, бившият министър на младежта и спорта Васил Иванов – Лучано, братът на бившия финансов министър Милен Велчев - Георги Велчев (“Сигма кепитал”), Георги Крумов, управляващ директор на инвестиционния фонд "Екуест” и строителният предприемач и бивш футболист от ЦСКА Георги Илиев – Майкъла. Последният не може да се похвали с големи туристически обекти, но е близък приятел на простреляния преди ден бизнесмен Манол Велев и шефа на “Лукойл” – България” Валентин Златев.

Новоизбраните членове гласуваха пълно доверие на досегашния председател на НБТ Георги Гергов и той остава председател на управителния съвет.

Разграничаването на представителите на едни от най-големите туристически фирми у нас от политиката, която Георги Гергов провежда, явно не е притеснило пловдивския предприемач, на чийто семейни празници видни гости са хора като президента Първанов и вътрешния министър Румен Петков. Два дни преди общото събрание, фирмите демонстративно напуснаха НБТ и обявиха, че са разочаровани от авторитарния стил, с който Георги Гергов го управлява.

След преизбирането му начело на браншовия съюз той заяви, че е получил мандат от Общото събрание да създаде Национална конфедерация по туризъм, която ще се учреди на 6 септември. Според Гергов в нея ще влязат 18 сдружения от туризма, браншови и общински организации.

Ден преди събранието на НБТ, председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова (НДСВ) каза, че браншовите сдружения в туризма са общо 40 и тя ще продължи да приема всички равностойно и да кани всички техни представители на срещи.

Според Георги Гергов задачата на бъдещата туристическа конфедерация ще е да контактува с правителството и парламента при вземането на важни за бранша решения. Той уточни, че органът ще подготви стратегията за развитие на туризма, ще се занимава с разделянето на страната по туристически зони и въпросите, свързани със закона за ДДС в туризма. Гергов обяви дори, че едно от предложенията е бъдещата браншова организация да се занимава с категоризацията на туристическите обекти, маркетинга и рекламата на туристическия продукт - дейности, които са задължение на държавната агенция.

Според Георги Гергов в държавните задължения е най-добре да остане единствено регистрацията на туристическите зони и места.

Още преди да е получил съгласието и на другите браншови организации като например Съюза на туристическата индустрия в България с председател Петя Славова (“Феста холдинг”), Гергов заяви, че представители на конфедерацията ще има и в структурите, които ще са свързани с усвояването на средствата от еврофондовете. Той отново представи идеята си за създаване на консултативен съвет по туризма с участието на седем министри, свързани ресорно с отрасъла и назначени от премиера Станишев, който и да ръководи този орган.

Въпреки желанието на напусналите членове да се извърши финансова проверка на средствата от членски внос, управлявани от директора Поли Карастоянова, на общото събрание това не беше взето под внимание. Карастоянова ще продължава да изпълнява длъжността на изпълнителен директор на НБТ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?