Летят ли "калинки" в "Напоителни системи"?

Георги Харизанов бил като Бил Гейтс – без висше образование

Теолог отговаря на местно ниво за язовирите в клон “Средна Тунджа”

Георги Харизанов бил като Бил Гейтс – без висше образование

Министърът на земеделието Мирослав Найденов сравни председателя на Съвета на директорите на "Напоителни системи" Георги Хазиранов с Бил Гейтс – общото между двамата било, че нямат диплома за висше образование. В отговор на питане от депутата от левицата Петър Курумбашев относно компетентността и квалификацията на Харизанов да заема отговорния пост, Найденов отново повтори, че тази длъжност не се изисква висше образование.

Министърът поясни, че Харизанов в момента следва.

Този отговор идва 10 дни след като Харизанов заяви пред Mediapool, че има висше образование от Датския колеж в София, който според него развивал дейност от 20 години. Оказа се, че колежът работи от 1995 г., а Харизанов няма висше образование. Въпреки това обаче той обеща да изпрати академична справка от бакалавърската му степен, което все още не е направил. Преди седмица той се оправда с това, че е зает с неотложните дейности по справяне с бедствията в Хасковско, а малко по-късно обясни, че все още е "в студентските редици, защото е записал магистратура".

Въпросът за това как 33-годишният Харизанов е записал магистратура, без да има бакалавърска степен, бе подминат мимоходом, като министърът на земеделието заяви миналия петък, че за поста не било нужно висше образование, защото шефът на "Напоителни системи" бил преди всичко "логистик".

Летят ли калинки в “Напоителни системи”

"Летят ли калинки в "Напоителни системи", г-н Найденов?", запита в петък депутатът Петър Курумбашев, припомняйки случая с уволнения директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева, която се оказа с фалшива диплома за висше образование. Извън дипломата, Курумбашев помоли министъра да уточни квалификацията и компетентността на Харизанов за заемания пост.

Мирослав Найденов не се нае да разяснява квалификацията на Харизанов, но защити назначението му с думите, че "един от най-големите умове на нашето време и най-богатият човек на света - Бил Гейтс, също не е имал диплома за завършено висше образование".

Според  министъра не могат да бъдат правени аналогии с Калина  Илиева, защото тя откровено се е опитала да измами. Георги Харизанов никога не е заблуждавал и не е представял фалшиви документи, каза Найденов и добави, че Харизанов не е имал статут на негов съветник.

Агроминистърът отбеляза още, че след назначаването на новия директорски борд на държавното предприятие през ноември 2011 г. "Напоителни системи" за първи път е излязло на печалба. Преди това то е имало дългове към бюджета и периодично забавяне на заплати.

Отговорност на директорските бордове е финансовото състояние на предприятието и поделенията му, посочи Найденов. "Напоителни системи" има изпълнителен директор, който е инженер, както и оперативен директор с хидроинженерно образование.

По думите му, аналогичен е и цензът в регионалните поделения. "Да ценим хората по техните дела, а не по ценза им", призова Найденов и похвали шефа на "Напоителни системи" за работата му на терен в последните 10 дни след бедствието в с. Бисер.

"Дай, Боже, Харизанов да има съдбата на Бил Гейтс", коментира Курумбашев.

Молитва за дъжд и суша”

Той цитира информация, че 10 от 11-те шефове на бордовете на регионалните звена на "Напоителни системи" нямат хидроинженерно образование.

По думите на Курумбашев в системата на “Напоителни системи” има от теолог до инженер изчислителни системи.

Той посочи, че председателят на борда на клон "Средна Тунджа" Коста Димитров бил теолог по образование. "Вероятно е назначен да прави молитви за дъжд, за суша", саркастично отбеляза депутатът.

Найденов безкомпромисен към лъжата, но пък Харизанов носел морална отговорност

В кулоарите на парламента Мирослав Найденов коментира, че твърденията на Корнелия Нинова за нагласена търговия с дървесина на Софийската стокова борса са лъжа.

На въпрос дали, след като е толкова безкомпромисен към лъжите, ще уволни Харизанов за това, че е излъгал първоначално медиите, че има висше образование, министърът заяви: “Той мен никога не ме е лъгал”.

Защо не попитате Харизанов какви неща върши на студа, докато вие стоите тук на топло, а се занимавате с неговото образование”, обърна се Найденов към репортерите.

Ако се съди по блога на Харизанов, той е много по-отдаден на партийното строителство и развитие на партия ГЕРБ, отколкото на преките си професионални занимания. Освен това громи от душа и сърце всички критици и опоненти на правителството и ГЕРБ, но най-страстните му писания са срещу Калина Илиева.

Той обаче трудно проживява медийния интерес към персоната си – станала особено важна заради бедствията в началото на месеца. След като бе дадена публичност и на блога му, и на профила му в сайта за запознанства sladur.com, Харизанов поиска от ГДБОП да изтрият "сладурския" му профил, който според него бил фалшив.

Споделяне

Още по темата

Още от България