Георги Кадиев: Който каже, че БСП печели изборите, лъже

Партията има нужда от пречистване, тя е в изключително тежка криза

Георги Кадиев: Който каже, че БСП печели изборите, лъже

"Всеки, който твърди, че БСП ще победи на предстоящите парламентарни избори - лъже". Това заяви пред Нова телевизия Георги Кадиев, който е един от 25-те кандидати за лидер на БСП на конгреса в неделя.

"БСП има нужда от пречистване. Единственото, което мога да обещая, е много работа, много пот, силна опозиция”, каза Кадиев, който напусна парламента след загубата на евроизбрите.

Според него промяната във водещата лява партия зависи от това дали ще спечели статуквото.

"Аз знам за себе си, че съм алтернатива. Не съм от кръга на Станишев, не съм участвал в неговите решения, не съм присъствал дори, когато са се взимали", заяви Кадиев. Той отбеляза, че е един от четиримата депутати от БСП, които не са гласували за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Битката за новия лидер – Миков срещу Манолова

Според Кадиев всички кандидати за лидер, които разчитат не на собственото си присъствие и идеи, а само на подкрепата на Сергей Станишев ще загубят. По думите му сред кандидатите, които подкрепя досегашният председател, са шефът на парламента Михаил Миков и икономическият министър Драгомир Стойнев.

Прогнозата на Кадиев е, че балотажът на конгреса на БСП ще бъде между Михил Миков и Мая Манолова.

"Аз наистина съм откритие на Румен Овчаров, но сега той ще подкрепи Мая Манолова",каза Кадиев. Наскоро бившият енергиен министър се обяви за това следващият лидер на БСП да бъде жена, както и че подкрепя кандидатурата на "кюстендилската фурия".

Кадиев обаче смята, че не полът, а това дали кандидатът е или не е лидер и реформатор трябва да определи кой ще поведе БСП.

"Аз нямам апарат за себе си. Няма кой да звъни за мен от "Позитано" 20". Делегатите трябва да решат дали да продължава БСП по "Станишевски" или искат някаква нова алтернатива", каза Кадиев. По думите му голяма част от тях не са убедени за кого ще гласуват.

БСП е в тежка криза

"Край на БСП няма още, но партията е в изключително тежка криза, нямайте съмнение", смята бившият депутат.

Според Кадиев изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е един от "преломните моменти" в партията. БСП обаче има и идеологически проблеми, смята Кадиев.

"Тя е една от партиите, които не се реформираха истински след 1989 г. В нея продължават да съжителстват комунисти, социалисти и социалдемократи. Същото е и по отношение на конфликта Русия - Украйна", заяви Кадиев. Според него след конгреса на БСП трябва да се създаде някаква работна група, която да даде идеологическа насока.

Ако бъде номиниран, Георги Кадиев ще се кандидатира и за парламентарните изборите през октомври. "Мога да седна да говоря с всички, защото не съм зависим корпоративно от никого", каза Кадиев, който след местните избори през 2009 г. получи предложение от бившия премиер Бойко Борисов да се присъедини към ГЕРБ, "ако се еманципира от БСП".

Споделяне

Още от България